Waarom bouwen we niet allemaal biobased?

Zwolle - In de week van de Circulaire Economie kwamen ruim 75 studenten bij ArtEZ in Zwolle samen voor de themamiddag: Natuurlijk Circulair. De themamiddag werd onder meer georganiseerd door het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) uit Meppel.

NICE werkte hierbij samen met ARteZ IN_Architecture Zwolle en DAAD architecten. Studenten van verschillende hogescholen en opleidingen kwamen naar Zwolle. Samen met 4 vooraanstaande sprekers stonden ze woensdagmiddag stil bij de vraag: Waarom bouwen we niet allemaal biobased?

De 3 organiserende partijen wilden de studenten laten zien wat biobased bouwen is, welke kansen het geeft en hoe dit de nieuwe manier van ontwerpen en bouwen kan zijn.

Het idee voor de bijeenkomst is ontstaan vanuit een soortgelijke bijeenkomst die DAAD architecten in november heeft gehouden. Zowel NICE als ArtEZ toonde belangstelling voor deze sessie. Door de enorme belangstelling vanuit bedrijven en professionals waren alle beschikbare plaatsen al vergeven. Daarom werd bedacht om nogmaals zo’n bijeenkomst te organiseren, maar dan speciaal voor studenten.

Sprekers

Peter Kuindersma van TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) sprak over ‘Circulair bouwen en biobased materialen in perspectief’. Duurzame houten gevelbekleding stond centraal in het verhaal van Andries van Eckeveld van Innovita. Na de pauze vertelde Jean Frantzen van ingenieurs- en adviesbureau DGMR over ‘Circulariteit, biobased materiaal en gezondheid’, waarna Abe van der Woude van Warmteplan uitleg gaf over ‘Damp-open bouwen en biobased isolatie materiaal’

Biobased bouwen is een manier van circulair bouwen. Het bouwen met hernieuwbare en natuurlijke materialen heeft als voordeel dat er CO2 opgeslagen wordt en resulteert in een gezonde woonomgeving.