Problemen met straatverlichting in delen Drenthe en Overijssel: Enexis schakelt Zwitserse experts in

Ook maandagavond zitten delen van Drenthe en Overijssel weer in het donker, omdat de straatverlichting het door een storing bij Enexis niet doet. In gebieden die getroffen zijn door de omvangrijke storing worden de straatlantaarns door storingsmonteurs van Enexis handmatig aangezet.

Het probleem is vrijdag ontstaan in het zogenoemde toonfrequent(TF)-signaal dat in Drenthe en Overijssel op drie stations (Hoogeveen, Hengelo en Zwolle) wordt verstuurd. Dat legt een woordvoerder van Enexis uit. Het systeem is gekoppeld aan een lichtsensor en zorgt ervoor dat lantaarnpalen op het juiste moment aan en uit gaan. Een zender van dat TF-signaal in Zwolle heeft het vrijdag begeven. Normaal gesproken geeft dit apparaat het signaal door aan de kleine transformatorhuisjes in de straten die in verbinding staan met de lantaarnpalen.

De zender is nog steeds niet gerepareerd. Monteurs van Enexis zijn de afgelopen dagen op pad gegaan om in transformatiehuisjes de straatverlichting handmatig aan te zetten. Maandag is er volgens de woordvoerder een test gedaan in Hoogeveen en Hengelo met het verzenden van het TF-signaal. ,,Maar dat signaal blijkt niet sterk genoeg om de straatverlichting in alle gebieden te bereiken.”

Gevaarlijk fietsen in het pikkedonker

Maandagavond zijn opnieuw veel storingsmeldingen binnengekomen. Ook in bijvoorbeeld de wijk Oosterboer in Meppel en delen van het centrum was de straatverlichting uitgevallen. Mensen liepen met zaklantaarns over straat de hond uit te laten. Op de fiets is het in het pikkedonker behoorlijk gevaarlijk, omdat er nog veel afgewaaide takken op het fietspad liggen.

In onder meer de Oosterboer is even voor zeven uur weer straatverlichting. Ook daar zijn de lantaarns handmatig aangezet.

Storingsdienst bellen

De woordvoerder van Enexis zegt dat mensen die in een straat wonen, waar de verlichting is weggevallen, de storingsdienst moeten bellen. ,,Dan gaan zo snel mogelijk monteurs op pad om de straatverlichting handmatig te bedienen.” Overigens blijven de lantaarns 24 uur per dag branden tot er een definitieve oplossing is.

De expertise om het probleem op te lossen heeft Nederland niet zelf in huis. Volgens de Enexis-woordvoerder worden deskundigen uit Zwitserland ingevlogen om de zender in Zwolle te repareren. Zij gaan dinsdag aan de slag. Enexis meldde eerder dat het TF-systeem verouderd is. Overstappen op een modernere techniek vraagt veel voorbereidingstijd en is voorlopig nog niet mogelijk.