Maak je tuin klaar voor het voorjaar

Aangeboden door: Hovenier-Weetjes.nl

Zodra de temperaturen stijgen, is het tijd om je handen uit de mouwen te steken. Je tuin vraagt namelijk om wat extra aandacht, zodat alle bloemen en planten weer kunnen floreren in de lente en zomer. Hoe breng je jouw tuin in optimale conditie voor het voorjaar? Hier vind je een aantal belangrijke tips.

Reinig je tegels, schuttingen en vlonders

Hoe goed je ook voor je tuin zorgt: groene aanslag is nauwelijks te voorkomen. Daarom moet je aan het begin van het voorjaar hard aan het werk met azijn en een schrobborstel. Maak het hout van je schutting en vlonder schoon en vergeet ook je tuintegels niet. Het is een tijdrovend klusje, maar achteraf geniet je weer van de prachtige uitstraling van al het natuurlijke hout en steen in jouw achtertuin.

Begin met mulchen

Onkruid is de grote vijand voor iedere tuinier. Begin daarom op tijd met het mulchen van je tuin. Dit betekent dat je de grond bedekt met houtsnippers en droge stengels. Deze belemmeren de groei van onkruid, maar houden het niet helemaal tegen. Laat je een nieuwe tuin ontwerpen? Overweeg dan om een anti-worteldoek aan te laten leggen. Dit zal de kosten van de tuinaanleg iets verhogen, maar voorkomt dat je urenlang bezig bent met het verwijderen van onkruid.

Doe een bodemtest

Je bloemen en planten halen voedingsstoffen uit de bodem, dus is het belangrijk om te weten wat de kwaliteit van jouw grond is. Dat ontdek je met behulp van een bodemtest. Deze zijn gewoon verkrijgbaar in het tuincentrum. De test laat je niet alleen zien of er te veel of te weinig kalk in de bodem zit, maar ook of er eventueel mest aan de grond moet worden toegevoegd. Zo weet je precies wat je moet doen om je planten te laten bloeien.

Verwelkom dieren

Je tuin is een klein ecosysteem dat gebaat is bij verschillende soorten dieren. Maak je achtertuin daarom aantrekkelijk voor vogels, egels en insecten. Dat doe je bijvoorbeeld door vogelhuisjes op te hangen die je ieder jaar weer schoonmaakt. Ook een insectenhotel is een goede manier om de natuurlijke balans in jouw tuin te bewaren. Egels zijn gek op rommelige hoekjes met genoeg losliggende takjes om zich in te verschuilen. Zorg voor lekkere snacks door kattenvoer, vetbollen en pindakaas klaar te leggen.