Voorzet
Door Flip Vellinga

Guido Broers stapt in een compleet andere wereld

Het is op voorhand een samenwerking om naar uit te kijken: Guido Broers die als hoofdtrainer aan de slag gaat bij dorpsclub IJhorst. Het is voor de eerste keer in zijn trainerscarrière dat hij de eindverantwoordelijkheid gaat dragen.

Vier jaar geleden was Broers ook al in beeld bij IJhorst, maar de club gaf destijds de voorkeur aan Harry Lefferts. De Meppeler deed vervolgens ervaring op aan de zijde van Berry Zandink bij MSC-Amslod. Nu is het tijd om op eigen benen te staan. 

Het is al weer vier jaar geleden dat we tegenover elkaar zaten op een terras in de binnenstad van Meppel. Hij was op 51-jarige leeftijd gestopt als zaalvoetballer en zocht nieuwe uitdagingen. „Misschien kan ik ergens aan de slag als spitsentrainer. Dat lijkt me wel wat. Die jongens een beetje slimheid bijbrengen”, mijmerde Broers.

Afscheidstournee

Het liep anders. Hij werd assistent-trainer bij MSC-Amslod. Een leerzame periode, moeilijk ook soms, helemaal nu de club heeft besloten de stekker uit het prestatieve voetbal op zondag te trekken. De afscheidstournee doet pijn en past niet bij de prachtige cv die Broers als speler kan overleggen bij de wit-zwarten. De Meppeler heeft echter geleerd om te relativeren. Hij heeft de keerzijde van het leven meegemaakt, een scheiding en een faillissement, maar hij is gelukkiger dan ooit. Het gaat allang niet meer om de pegels. Gezondheid en geluk zijn de pijlers onder zijn nieuwe bestaan en hij voelt zich er goed bij.

Interessant

Het wordt interessant om te zien hoe hij komend seizoen zijn stempel op IJhorst gaat drukken. Broers heeft bijna zijn gehele carrière in de top van het amateurvoetbal rondgelopen. Bij een vijfde- of vierdeklasser zal hij zowel in technisch als in tactisch opzicht concessies moeten doen. Hij stapt in een compleet andere wereld. Twee culturen komen straks samen op het prachtige sportpark van IJhorst. Slaagt de flamboyante en welbespraakte trainer erin zich aan te passen aan de dorpsmentaliteit, dan zou het zomaar eens een mooie match kunnen worden. Op voetbalgebied heeft Broers natuurlijk veel te bieden. Hij neemt een schat aan ervaring mee.

Peoplemanagers

Tijdens het gesprek in de binnenstad van Meppel noemde hij een rijtje trainers op, die zijn denkwijze altijd in de praktijk hebben gebracht: Kees Nienhuis, Rolf Veneboer, André Blom en Jacob Botter. Peoplemanagers die het optimale rendement uit het beschikbare materiaal haalden.

Broers was die middag heel stellig: „Ik blijf erbij: wanneer de sfeer goed is en er is kwaliteit, dan komen de resultaten vanzelf.” Met die instelling begint hij in de maand augustus ongetwijfeld aan de klus bij zijn nieuwe club. Eén ding is zeker: met zijn aanstelling zal het geen dag saai meer zijn in IJhorst. Never a dull moment. Ook voor een gastcollege over het noordelijke amateurvoetbal kunnen de spelers en supporters bij Broers terecht. Hij volgt alle ontwikkelingen op de voet. Zijn rugzak puilt uit met verhalen. Voetbal is zijn leven. Hij heeft generaties zien gaan en zien komen.

Fit zijn

Nu is het moment gekomen voor de bevlogen trainer om het allemaal zelf in de praktijk te brengen. Hij is er klaar voor. „Fit zijn en ritme hebben, dat is het allerbelangrijkste”, doceerde hij tijdens onze laatste ontmoeting. Dát weten de spelers van IJhorst dus alvast. Niet te veel uitbuiken in de zomervakantie, af en toe een duurloopje afwerken en in goede conditie op de eerste training verschijnen.

Een goed begin is tenslotte het halve werk.