Zeven jaar cel geëist voor gewapende overval op vrouw van 82

Zwolle - Tegen drie verdachten uit Hoogeveen, Coevorden en Leeuwarden is dinsdag in de rechtbank in Zwolle 7 jaar cel geëist voor een gewapende overval in De Krim (gemeente Hardenberg) in december 2018.

De toen 82-jarige bewoonster werd door de overvallers zeker vijftien uur in een meterkast opgesloten.

Het is op 10 december tegen half acht in de avond als de bewoonster de voordeur van haar afgelegen boerderij opent om de kat naar buiten te laat. Ze staat plots oog in oog met een man met bivakmuts over zijn hoofd. Ze wil de deur sluiten, maar de man dringt zich een weg naar binnen. Een tweede overvaller volgt hem en drukt een 'knetterend apparaat' tegen haar wang. Het blijkt een taser, bedoeld om de 82-jarige vrouw te verlammen.

Dat er een oudere vrouw woonde, wisten twee van de drie overvallers. Ze waren enkele dagen eerder langs geweest met de vraag of ze oud ijzer in huis had. Kennelijk zagen ze toen de zitmaaier in de schuur staan, onderdeel van de buit die ze zouden maken.

De 20-jarige man uit Leeuwarden zou de vrouw in de meterkast geduwd hebben omdat het de 46-jarige man uit Hoogeveen niet lukte de vrouw te verlammen. Bij het hanteren van de taser zette hij juist zichzelf onder stroom. Hij vluchtte de bosjes in en had naar eigen zeggen zeker een kwartier nodig om bij te komen.

De vrouw hoorde de overvallers zeker een halfuur rommelen in haar huis. Ze reden weg met een auto met aanhanger, met daarop de zitmaaier, hoorde ze later. Er volgden eenzame uren in de meterkast, tot ze tegen 11 uur in de ochtend mensen bij de voordeur hoorde. „Ik was de gelukkigste mens op aarde”, zei ze later tegen agenten.

De bewoonster werd ontzet door vriendinnen van het volksdansen. „Juist haar punctualiteit – ze was altijd op tijd en als ze niet kon, meldde ze zich af als ze niet kon – heeft haar gered”, zei een van haar bevrijders.

De drie verdachten kwamen pas in beeld nadat de overval in het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd behandeld. Er druppelden anonieme tips binnen. De zitmaaier zou in Coevorden gezien zijn. De verdachten werden door de tipgevers bij naam genoemd. En dna-materiaal van de jongste verdachte zat op de trui van de bewoonster, bleek bij onderzoek.

Pas na meerdere verhoren begon het drietal de overval deels te bekennen. Dit alles voor een ‘vrij lullige buit’, zo omschreef de officier van justitie het. Een zitmaaier, een laptop, wat ringen die verpatst werden als 'sloopgoud'.

Dat de vrouw was opgesloten, werd in de auto op de weg naar Coevorden besproken, zei hij. „En toch kozen ze ervoor de vrouw aan haar lot over te laten.” Van de drie verdachten loopt op dit moment alleen de man uit Leeuwarden vrij rond. Daar komt snel een einde aan, vond de officier. Hij vond 7 jaar cel op zijn plaats voor de gewapende overval en vrijheidsberoving.

De verdachte uit Coevorden wist niet dat de Fries de vrouw had opgesloten, zei zijn raadsman. Het was bovendien de jongste verdachte die zelf het plan opvatte de vrouw op te sluiten, zei hij. De man uit Leeuwarden verklaarde dat hij uit angst voor de man uit Hoogeveen mee was gegaan. Hij kon zich niet meer herinneren of hij in de woning was geweest. Een deel van de buit, waaronder de handtas van de bewoonster, is na de overval op een industrieterrein verbrand. „Dat was een mooi fikkie”, zei de man uit Coevorden.

Het vonnis volgt over twee weken (25 februari).

Door Michiel Satink