Windhoos treft vakantiepark IJhorst (update)

IJhorst - Vakantiepark Reestervallei aan de Veldhuisweg in IJhorst is maandagavond getroffen door een kleine, maar felle windhoos. Eén chalet kreeg een boom door zijn dak, een stuk of tien andere huisjes raakten beschadigd. Niemand raakte gewond.

Maandagavond rond 20.00 uur ging het mis op het vakantiepark dat in beheer is bij Europarcs. Het weer was al slecht, maar plots ging de natuur nog een stapje verder. Gebulder, gekraak, bomen ontworteld en veel regen en onweer. Al met al duurde het maar een seconde of tien, maar de schade is groot. Volgens de Veiligheidsregio IJsselland ging het om een windhoos.

Geluk

„Het is vervelend voor de mensen die een huisje in eigendom hebben, maar we hebben geluk gehad. Het chalet dat een boom door het dak kreeg, was op dat moment niet bewoond. De buren waren er wel, maar die hebben nagenoeg geen schade", zegt parkmanager Jannie van Hoek. Zo'n beetje alle huisjes op het park zijn eigendom van particulieren. Europarcs zorgt voor de verhuur en beheert het park.

Ed van der Knaap en Trees van der Zande uit het Westland zaten twee huisjes bij het epicentrum van de windhoos vandaan. Ze zaten televisie te kijken toen de storm opeens nog harder werd. "Harde wind en regen kennen we natuurlijk wel, maar dit klonk heel anders. Hard gebulder. We hoorden meteen dat dit anders was", zegt Trees. Het straatje waar zij verblijven, ligt tegen een bosrand aan.

Schade

De bewoners die er waren, gingen naar buiten om de schade op te nemen. Die was aanzienlijk. Parkmanager Van Hoek was vrij snel ter plaatse. Ook de brandweer werd gebeld om takken weg te halen, bomen op te ruimen en te kijken hoe de elektriciteit er op het park aan toe was. „Gek hé, hier is veel schade, maar even verderop op het park hebben ze het waarschijnlijk niet eens gemerkt, maar goed dat dit niet in het hoogseizoen gebeurd is, want dan hadden we veel meer problemen gehad.”