Werkstraf geëist voor veroorzaken ernstig ongeluk bij Ruinerwold

Tegen een 20-jarige man uit Ruinen is 120 uur werkstraf geëist voor het veroorzaken van een auto-ongeluk waarbij zijn vriend ernstig gewond raakte. Dat én een half jaar rijontzegging eiste de officier van justitie dinsdag in de rechtbank in Assen.

De man was op 12 december 2018 met een destijds 15-jarige vriend vanuit Ruinen op weg naar Koekange. Hij mocht de auto van de moeder van zijn kameraad lenen. In een flauwe bocht op het Oosteinde botste hij met de auto tegen een boom. De bestuurder stapte met een blauwe plek uit de zwaar beschadigde auto, maar zijn vriend zat bekneld. Hij belandde in het ziekenhuis met onder meer gebroken ribben, een gebroken borstbeen, twee beenbreuken een gescheurde milt en longletsel.

Afgeleid door de radio

Het slachtoffer vertelde de politie dat de 20-jarige Ruiner te hard reed en dat ze samen met de radio bezig waren, omdat ze op zoek waren naar een andere zender. ,,Daardoor letten we niet op de weg en opeens was het te laat”, aldus de tiener.Uit onderzoek blijkt dat de auto geen technische mankementen had en dat het rustig weer was die middag. De kilometerteller stond na de klap tegen de boom stil op 110 kilometer per uur, terwijl het Oosteinde een 80-kilometerweg is. Of de bestuurder echt 110 heeft gereden staat volgens de politie niet vast, maar dat hij harder dan 80 reed, blijkt wel uit het onderzoek.

Recht op de boom af

De bestuurder bekende in de rechtszaal wel dat hij iets te hard reed, maar bleef erbij dat hij niet aan de radio had gezeten. Volgens hem verloor hij de controle omdat de weg nat en glad was. ,,Voor een flauwe bocht voelde ik dat de auto iets weggleed. Ik stuurde bij om grip te krijgen, maar dat had geen zin. We reden recht op de boom af.”Van de auto bleef weinig over. ,,Het is een wonder dat uw vriend het heeft overleefd”, aldus de officier. Zij gelooft de verklaring van het slachtoffer en vindt dat de man uit Ruinen ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ heeft gereden. Uit het politieonderzoek blijkt dat de weg een beetje vochtig was, maar niet glad.De bestuurder is nog steeds bevriend met het slachtoffer, die inmiddels is hersteld. Hij is voorzichtiger geworden op de weg, zei hij in zijn laatste woord tegen de rechters. ,,Ik heb ontdekt dat een ongeluk in een klein hoekje zit.”Op 25 februari volgt de uitspraak.