Duizend nestkastjes uitgedeeld om eikenprocessierups te bestrijden

Nieuwleusen - De nestkastjesactie van de gemeente Dalfsen is een groot succes geworden. De nestkastjes hebben als doel om vogels te huisvesten die helpen bij de bestrijding van de eikenprocessierupsen.

Woensdagmiddag 12 februari was het vanaf 13.00 uur een komen en gaan van inwoners bij de gemeentewerf in Nieuwleusen die zich hadden aangemeld voor een nestkastje. Deze zijn bedoeld voor de koolmees, de pimpelmees en andere vogels. Door de nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen worden de vogels gestimuleerd de rupsen op te eten.

Een grote aanhangwagen volgeladen met vogelkastjes stond in de werf. Wethouder Ruud van Leeuwen overhandigde het eerste kastje.

De medewerkers van de stichting Dalfsen werkt hebben in totaal 1.000 kastjes gemaakt van houten planken van de Douglasspar. De planken hebben een verwachte levensduur van 10 tot 15 jaar.

Alle bezoekers kregen een informatieblad mee met tips over het ophangen van het kastje. Het kastje moet op een veilige rustige plek hangen en niet op het zuiden gericht zijn. De invliegopening kan het beste op het noordoosten zijn gericht. In de omgeving moet water te vinden zijn en een geschikte schuilplek waar de vogels heen kunnen vluchten bij bedreiging.

Vogels van hetzelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Eind februari is de beste tijd om de nestkastje op te hangen. Naast Nieuwleusen zijn woensdagmiddag ook kastjes uitgedeeld in Hoonhorst, Lemelerveld, Dalfsen en Oudleusen.

Maatregelen tegen rupsen

Verder blijft het nodig om de overlast van de eikenprocessierups ook op andere manieren aan te pakken. Zo blijft de gemeente inzetten op het biologisch preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Dit gebeurt in het begin van het voorjaar, zodra de rupsen uit de eitjes zijn maar nog geen brandharen hebben. Hiervoor worden alleen biologische middelen ingezet.

Daarnaast kiest de gemeente er steeds nadrukkelijker voor om insectvriendelijk te gaan beheren en te kiezen voor biologisch bermbeheer. Insecten die op deze plekken afkomen, zoals de roofwants en de gaasvlieg, zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

In de kernen waar ondanks alle acties nog overlast blijft bestaan, worden de nesten van de eikenprocessierups in gemeentelijke bomen tot 5 meter hoog zoveel mogelijk weggezogen. Dat gebeurt nadat er een melding is geweest.