Vijf tips om je energiekosten te verlagen

Aangeboden door: zonwering-weetjes.nl

Niemand zit erop te wachten om elke maand tientallen euro's uit te geven aan de energierekening. Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop jij je energieverbruik aanzienlijk verlaagt, waardoor ook je maandelijkse rekeningen flink dalen. Je vindt hier vijf tips op een rijtje.

Ga slim om met de zon

In de zomer is de zon je beste vriend, terwijl de zon in de winter vaak voor extra veel energieverbruik zorgt. Ga slim om met dit natuurlijke licht door al je gordijnen te openen wanneer de zon schijnt in de winter. Zo warmt je woning gratis en voor niets op. Voor de zomer is het slim om zonwering te installeren. Zonneschermen of markiezen houden het licht tegen en zorgen op die manier voor natuurlijke verkoeling.

Benut daluren

Heb je een dubbele meter in huis? Dan heb je de kans om geld te besparen door de daluren te benutten. Dit zijn de rustigste momenten van de dag, waarop de minste mensen energie verbruiken. Energieleveranciers rekenen daarom ook lagere prijzen. Meestal vallen de daluren tussen 23:00 uur en 07:00 uur. Wanneer je jouw vaatwasser rond deze tijden aanzet, bespaar je toch weer enkele euro's op je energierekening.

Houd je verwarming vrij

Om optimaal te functioneren, heeft je verwarming genoeg ruimte nodig. Zorg er daarom voor dat je geen meubels en andere spullen voor je radiatoren plaatst. Zo trekt de warme lucht niet in je bank, maar in je hele leefruimte. Je verwarming hoeft op deze manier minder hard te werken terwijl jij bespaart op je stookkosten.

Houd je koelkast gevuld

Wist je dat een volle koelkast aanzienlijk minder stroom verbruikt dan een bijna leeg exemplaar? Het is daarom slim om je koelkast gevuld te houden met lege bakjes en dozen. Heeft je koelkast een vriesvak? Zorg er dan voor dat je deze regelmatig ontdooit. Zelfs een dun laagje ijsvorming zorgt er al voor dat het energieverbruik van je koelkast met 30% stijgt.

Douche wat korter

In de winter gaat er niets boven een lange douche met heerlijk heet water. Hoe fijn het ook is, het kost ook ontzettend veel geld. Niet alleen verspil je veel water tijdens een lange douchebeurt. Je verbruikt ook veel gas om al dat water op te warmen. Begin klein en douche voortaan een minuutje minder. Deze kleine verandering kan je al tientallen euro's opleveren.