Deelnemers ‘Project Stien’ ontmoeten elkaar en elkaars kunstwerken

Staphorst - Alle ruim zestig kunstenaars die meedoen aan Project Stien ontmoetten elkaar gistermiddag bij restaurant Stien in Staphorst. In het etablissement hangen vijftig werken die enthousiastelingen maakten en waarmee ze invulling gaven aan de opdrachte: schilder een werk naar Stien.

Chefkok Hermann Jakobs en horecaonderneemster Erika Keizer kwamen op het idee om mensen schilderijen of tekeningen te laten maken, geïnspireerd op het werk van Stien Eelsingh. Dit alles vanwege het 10-jarige bestaan van het bedrijf. Het is nu al een enorm succes. De vierkoppige jury die uiteindelijk bepaalt wie gaat winnen, bekeek de werken gisteravond voor de eerste keer.

Talenten

Het is donderdagmiddag 14.00 uur. Het etablissement hangt vol met creaties die ingeleverd zijn voor Project Stien en vanmiddag zijn ook de talenten aanwezig die tientallen werken maakten. Kunstenaars die in de huid van Stien kropen om haar stijl te evenaren. Ze werkten op doek, met hout, glas of keramiek.

Restaurant Stien is vernoemd naar Stien Eelsingh, de schilderes die vanaf 1942 tot aan haar dood in 1964 aan de Oude Rijksweg woonde. De boerderij waar ze woonde en werkte, is nu restaurant Stien. Waar Stien Eelsingh ooit schilderde, zitten nu de gasten te eten. Het plekje waar ze werkte is er nog steeds. „Het is mooi om dit te mogen delen met mijn gasten”, vertelt Erika.

De tachtig aanwezigen praten over de resultaten en bewonderen elkaars werk. Een enkele deelnemer kon niet kiezen welk werk zou moeten meedoen en leverde twee kunstwerken in. Kok Hermann bedankt iedereen voor deelname en ongelooflijke passie waarmee mensen aan het werk gingen.

Ook de werken in de stijl van Stien bewonderen? Tot november hangen ze bij Restaurant Stien, een aantal hangt in Museum Staphorst en er is binnenkort een tijdelijke expositie in de kunst- en cultuursalon Articum in Meppel.