Monumentale tolhuis aan de Reggersweg heeft zijn tolbord terug

Bij het tolhuis aan de Reggersweg 6 is het oude tolbord teruggeplaatst. De boerderij, net als het tolhuis een rijksmonument, ging in 2013 volledig in vlammen op. Het tolhuis bleef bespaard.

William Bijker en Renske Bijkerk kochten een jaar na de brand de boerderij en lieten het volledig restaureren. Dat kostte flink wat tijd. Het afgebrande pand stond drie jaar lang leeg. Eind 2016 was de restauratie klaar. Maar het oude tolbord ontbrak nog en daar wilde Stichting Oud Meppel graag verandering in brengen. De stichting zocht in 2017 contact met de familie Bijker. De huidige bewoners gingen akkoord, waarna er samen naar geld is gezocht om de restauratie van het zwaar verweerde bord mogelijk te maken.

Op het tolbord staan de tarieven die betaald moesten worden bij het passeren van de slagboom. Er is alleen wel een verschil met de plaatsing van het bord. Dat hing eerder namelijk aan de boerderij. „Van origine werd er in de boerderij afgerekend en was de aanbouw voor de ouders van de boer. Maar tegenwoordig staat juist dat kleine huisje bekend als het tolhuis”, licht Herman Jansen, oud-voorzitter van Oud Meppel, toe.

5 Generaties bewoners aanwezig

In 1978 kochten Claire en Marcel Reyners de boerderij en het tolhuis van boer Hattem uit Staphorst. Ze lieten de toen vervallen boerderij restaureren en woonden er van 1981 tot 1994. Na de restauratie liet de familie Reyners het tolbord terugplaatsen, nadat boer Hattem het van de gevel af had gehaald. Ook plaatsten ze de slagboom weer terug. De familie Reyners verkocht de boerderij in 1991 aan de familie Smit.

Bij de onthulling van het bord waren deze 4 generaties bewoners aanwezig, maar ook de heer Kreuze. Hij was de laatste die hier tol ontving, voordat de gemeente de tolrechten in 1950 afkocht voor 7.666 gulden.

Dat recht vindt zijn oorsprong in 1771. Op 18 maart om precies te zijn. „We staan hier op een oude belangrijke verbindingsweg tussen Staphorst en Meppel”, vertelt Herman Jansen. „Op oude kaarten zien we dat men via Hesselingen van Staphorst naar Meppel ging of via De Wijk. Maar in de winter en bij regen waren die wegen soms onbegaanbaar. Lucas Reggers kocht het bestaande voetpad en verbeterde het tot een betere weg. Hij kreeg daarvoor op 18 maart 1771 van het Landschap Drenthe het recht tol te heffen.”