Nieuwveense Landen heeft een AED

Meppel - Buurtbewoners kunnen in de Nieuwveense Landen, als dat nodig is, gebruikmaken van een AED. De Automatische Externe Defibrillator hangt sinds kort in een buitenkast in de wijk Broeklanden.

De AED is geplaatst op initiatief van de bewoners. Door 35 huishoudens werd 50 euro gedoneerd om zo het apparaat aan te schaffen. „De bewoners wilden allemaal bijdragen aan de komst van een AED. En 20 mensen hebben zich aangemeld voor de AED-cursus”, zegt Han Logchies, namens de buurtvereniging. Voorheen hing de dichtsbijzijnde defibrillator bij de brandweerkazerne. „Mocht hier in de buurt iets gebeuren, dan is die afstand veel te groot. Daarom zijn we erg blij dat er nu 1 in de Nieuwveense Landen beschikbaar is.”

Diefstalgevoelig

Geautoriseerde hulpverleners krijgen bij een 112-melding de pincode door, die ze nodig hebben om de AED te gebruiken. „Dat is niet overal zo, maar wij hebben er bewust voor gekozen een pincode te gebruiken. Zo weten we zeker dat de AED door hulpverleners gebruikt wordt en minder diefstalgevoelig is.”

De AED in de Nieuwveense Landen hangt in een buitenkast aan de carport van een buurtbewoner, aan de Vossestaart 10. De buurman zorgt voor de stroom, om het apparaat op temperatuur te houden. Online wordt de locatie van het apparaat nog niet goed aangegeven. Hier is de buurtvereniging van op de hoogte en er wordt aan gewerkt.

AED

Een AED is een apparaat dat gebruikt wordt bij een persoon die een hartstilstand heeft. De AED dient een elektrische schok toe, om het hart weer in het normale ritme te brengen. Bij een reanimatieoproep vertrekken opgeleide vrijwilligers naar het slachtoffer. De vrijwilliger ontvangt per app of sms de locatie van de AED die in hun buurt hangt.