Voorzet
Door Flip Vellinga

Goed om de herinnering levend te houden

Een voordeel van een week ziek thuis zijn, is dat er eindelijk tijd is om te lezen. Soms word je geraakt door een boek en dat was zeker het geval met ‘De nieuwe fiets’ van Dirk Jan Roeleven. Prachtig. De observaties, de overpeinzingen.

In het boek lost de schrijver een oude belofte in. Ooit repareerde een Italiaanse fietsenmaker gratis de racefiets van de gestrande Nederlander. De jongeman belooft dat hij zal terugkeren voor een nieuwe Cucchietti-fiets. Hij voegt daaraan toe dat hij die vervolgens over de Alpen naar huis zal trappen. Veertien jaar later aanvaardt Dirk Jan Roeleven als beloofd de tocht. Maar na een start vol magie en meevallers verwordt de rit tot een kruistocht in wielerbroek in een hel van vrachtwagens, slagregens, rukwinden, afgesloten bergpassen en ijzige koude. Zittend op een nerveus Italiaans wielerzadel kan Roeleven eindelijk ongestoord nadenken over het leven.

Requiem

De dood van een soulmate, een hartsvriend en zijn vader gebruikt Roeleven als leidraad, 'maar ook als dwangbuis', voor zijn eigen handelen. Tempo maken. Eat your pie before you die. Het drietal keert geregeld terug in het verhaal, als een soort requiem. In de mist van de Ballon d'Alsace ziet hij ze staan. Ze moedigen hem aan. In de regen en storm haalt hij de top niet, Roeleven wordt opgepikt door een Nederlandse automobilist, zijn 'beschermengel'. Per trein verlaat hij de Vogezen.

Zanger Stef Bos las het boek en raakte geïnspireerd. Hij gebruikte een passage vervolgens voor het lied ‘De Klim’ op zijn nieuwe album ‘TIJD om te gaan leven’.

 

Halverwege de beklimming

Zag ik spoken in de mist

Degenen die zijn afgevallen

Vaak met meer talent dan ik

Ik hoorde daar hun stemmen

En ik raak ze niet meer kwijt

Hoe hoger dat ik kom

Hoe dichterbij ze zijn

 

Bij het lezen van het boek van Dirk Jan Roeleven dwaalden mijn gedachten onwillekeurig af naar de vele dierbaren, die ik zelf onderweg ben kwijtgeraakt. Dat was niet alleen confronterend, maar ook heel mooi. Het is goed om de herinnering levend te houden. Daarom is het fijn dat tijdens de jaarlijkse sportquiz in Herberg ’t Plein in Meppel door sportteams uit deze regio wordt gestreden om de Bjorn Westera Trofee. Het is straks al weer tien jaar geleden dat we het vreselijke nieuws hoorden dat Bjorn er niet meer was. Hij was de sportkenner bij uitstek en een groot wielerliefhebber. Luisterend naar ‘De klim’ ontkom je er niet aan terug te gaan in de tijd. Je ziet in gedachten de Meppeler staan op de flanken van de col. Wat is sterker dan de kracht van de verbeelding?

 

Kamers vol verleden

Kamers van ons leven

 

We missen hem. Zijn lach, zijn humor, zijn relativeringsvermogen. Laten alle deelnemers aan de sportquiz de komende weken het glas heffen op deze talentvolle jongen, die over zo veel kwaliteiten beschikte, maar de top helaas nooit heeft bereikt.