Anouk Zonneveld (14) runt Zonniebrand

Havelte - Zonnebrand wordt overal ter wereld gebruikt om de huid te beschermen tegen de zon. Maar tegelijkertijd is die zonnebrand ook heel verwoestend. Bepaalde stoffen die in de crème zitten, tasten namelijk het koraal aan. „Daar moet ik iets aan doen”, dacht Anouk Zonneveld (14) uit Havelte. Met haar bedrijf Zonniebrand richt ze zich op milieuvriendelijke zonnebrandcrème.

„„Plastic in de zee is een bekend probleem, waar veel over gepraat wordt. Maar als je jezelf aan het insmeren bent, sta je er niet bij stil dat veel van die zonnebrand ook in het water belandt en het koraal beschadigt. Dat is natuurlijk doodzonde, dus het zou goed zijn als mensen daar bewust van worden”, zegt Anouk.

De jonge ondernemer heeft al ruim een half jaar een eigen bedrijf en verkoopt haar zonnebrand vanuit huis. „Kijk”, zegt ze en ze wijst naar een aantal dozen in de hoek van de kamer. „Daar zitten de potjes zonnebrandcrème in. Ik laat ze importeren vanuit Engeland. Daar koop ik ze van een bedrijf dat milieuvriendelijke zonnebrandcrème maakt. Ik ben net voor de zomer begonnen en heb nu al ruim 100 potjes verkocht”, straalt de jonge ondernemer. „Nu gaat de verkoop natuurlijk iets minder hard, omdat het winter is, maar ik hoop volgend zomerseizoen nóg meer zonnebrandcrème te verkopen.”

Zeilreis

In eerste instantie gebruikte Anouk de omzet vanuit Zonniebrand om een zeilreis te bekostigen. „Maar ik vind het ondernemen zo leuk, dat ik er gewoon mee door ga”, vertelt de inwoner van Havelte enthousiast. Via de website kan de klant de zonnebrandcrème bestellen. Als de plek van de bezorging reisbaar is, brengt ze de bestelling zelf langs. „Maar ik krijg soms ook een bestelling uit Amsterdam. Dat is een beetje te ver om te reizen, dus dan stuur ik het op”, zegt Anouk.

De jonge ondernemer heeft ook een milieuvriendelijke oplossing bedacht voor de potjes waar de zonnebrandcrème in zit. „Ik heb stickers ontworpen, die ik bij de zonnebrand lever”, vertelt ze trots. “Als de potjes leeg zijn en je ze even goed schoonmaakt, kan je er een andere sticker op plakken. Daar staat bijvoorbeeld ‘oortjes’ of ‘snoepjes’ op en dan kan je de potjes gebruiken om spullen in op te bergen. Zo wordt de verpakking gerecycled en laat ik met mijn bedrijf een kleinere voetafdruk achter.”

Afvalscheiding

„Ik ben in het dagelijks leven ook wel veel met het milieu bezig”, vertelt Anouk verder. „Zo preek ik bij vriendinnen over hun waterflesjes en plastic zakjes. Daarnaast zou ik het bijvoorbeeld fijn vinden als mijn school aan afvalscheiding zou doen. Ik vind het belangrijk om goed voor het milieu te zorgen, maar het is nou ook weer niet zo dat ik bij elk plastic zakje ga trillen”, grinnikt ze. Anouk zit momenteel in het 4de jaar van het gymnasium. Momenteel richt de ondernemer zich dus vooral op haar schoolwerk. Daarom heeft ze nog geen tijd gehad om het assortiment voor Zonniebrand uit te breiden. „Ik zou namelijk ook heel graag biologische deodorant willen verkopen.”, droomt ze.

„Dit wordt dan een wat groter project, aangezien je dat product in allerlei verschillende geuren kan krijgen en niet iedereen van dezelfde geur houdt. Daarnaast is biologische shampoo ook een idee, maar dit wordt al veel in de reguliere winkels verkocht.”

Kijk voor meer informatie op de website: zonniebrand.nl.