Mannen krijgen celstraffen voor uren opsluiten 82-jarige vrouw

Zwolle Drie mannen uit Hoogeveen, Coevorden en Leeuwarden zijn tot 6 jaar cel veroordeeld voor een woningoverval in De Krim. Na de overval sloten ze de 82-jarige bewoonster op in de meterkast. Ze werd pas na 15 uur bevrijd.

Wie van hen de vrouw opsloot, was voor de hoogte van de straf niet van belang, zei de voorzitter dinsdag in de rechtbank in Zwolle. Het drietal reed in december 2018 gezamenlijk naar de boerderij in De Krim (gemeente Hardenberg) met het idee gepast geweld toe te passen. Ze wilden de vrouw taseren maar een van de overvallers gaf zichzelf een stroomstoot. Daarop greep de 20-jarige man uit Leeuwarden in door de vrouw in de meterkast op te sluiten. Dna-materiaal van hem is later op de trui van het slachtoffer aangetroffen.

De vrouw werd pas de volgende ochtend ontdekt door vriendinnen van het volksdansen. Die sloegen alarm omdat het slachtoffer altijd keurig op tijd verscheen. De politie kwam het drietal op het spoor na een uitzending van Opsporing Verzocht. Ook hielp een signalement dat het slachtoffer gaf van twee mannen die twee weken voor de overval bij haar aan de deur stonden. Ze wilden weten of ze nog oud ijzer had. Dat betekent dat de overvallers wisten dat ze doelbewust oudere vrouw zouden overvallen. De rechtbank vindt dat strafverzwarend. Toch kwam ze lager uit dan het Openbaar Ministerie omdat het drietal laag begaafd wordt ingeschat.

Tegen de drie mannen was 7 jaar cel geëist.

Michiel Satink