Het wordt toch nog winter dus trek je trui uit en zet je bruine vet aan het werk (zegt de Hartstichting)

De winter lijkt toch nog een beetje van zich te laten horen deze week. Niet warm aankleden tipt de Hartstichting, maar de kou gebruiken om overtollig vet te verbranden.

Je hart, de wereld én je energierekening een plezier doen kan door een T-shirt aan te trekken en de verwarming lager te zetten als het koud is, zegt Jade van Doornik, woordvoerster van de Hartstichting. ,,Zo zet je je bruine vetcellen aan het werk en maak je zelf warmte.”

Twee kleuren vet

Ons lichaam bevat wit en bruin vet. Wit vet is ongezond. Daar hebben we te veel van als we te zwaar zijn. Bruin vet is juist gezond doordat het energie omzet in warmte, en als bonus overtollig vet in ons lichaam verbrandt. Doornik: ,,Kou zorgt ervoor dat je bruine vetcellen uit hun slaapstand komen en energie uit suikers en vetten omzetten in warmte”.

Bruin vet is goed voor je hart

Door energie in warmte om te zetten voorkomt bruin vet dat ons lichaam te veel energie omzet in wit vet. Doornik: ,,Ook kan het wit vet verbranden dat ons lichaam al heeft opgeslagen. Zo kan actief bruin vet dus overgewicht tegengaan. Mensen met overgewicht hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten”.

Onderzoek gesteund door de Hartstichting heeft aangetoond dat actief bruin vet slecht cholesterol verlaagt en gezond cholesterol verhoogt. Op die manier kan het slagaderverkalking tegengaan: de oorzaak van veel hart- en vaatziekten.

Onderzoek naar bruin vet

Lang werd gedacht dat alleen baby’s bruine vetcellen hadden en dat ze in de loop van ons leven verdwenen. Tot wetenschappers in 2009 ontdekten dat volwassenen ook bruin vet hebben. Mensen met overgewicht hebben minder actief bruin vet dan slanke mensen.

17 graden

Met de thermostaat op zeventien graden zet je je bruine vet het al aan het werk, zegt Doornik. ,,Een koude douche nemen in de ochtend werkt ook goed.”