De Wolden is blij met onafhankelijke ‘zorghulp’

Zuidwolde - Tijdens een feestelijke bijeenkomst is het samenwerkingsconvenant tussen Stichting OCO en de gemeente De Wolden getekend. Stichting OCO is in september 2019 gestart. De opzet van OCO is uniek in Nederland en daar is de stichting trots op.

OCO staat voor onafhankelijke cliëntondersteuning. Wethouder Jan van ’t Zand : “Vanuit de Wmo hebben gemeenten de wettelijke opdracht om cliëntondersteuning levensbreed, integraal en gratis aan te bieden aan de inwoners. Het is belangrijk dat de cliëntondersteuner onafhankelijk is en echt voor het belang van de inwoner op kan komen. Daarom heeft de Gemeente De Wolden er voor gekozen om een nieuwe stichting op te richten om de onafhankelijkheid te waarborgen.”

In het stichtingsbestuur zitten vier inwoners van De Wolden. Het bestuur is nog op zoek naar een vijfde bestuurslid. De bestuursleden hebben affiniteit met het onderwerp, maar hebben geen verbinding met de gemeentelijke organisatie of een zorgaanbieder. Kees de Rijk is de voorzitter van Stichting OCO: “de cliëntondersteuners beschikken over kennis van het aanbod in zorg en hulpverlening. Ze luisteren goed naar de wensen van de inwoner. Ze zien mogelijkheden voor de inwoner en bespreken waar en bij wie de zorg of hulp kan worden verkregen. De ondersteuners verlenen zelf geen zorg en staan los van zorgorganisaties. Een cliëntondersteuner inschakelen kost niets voor de inwoners van gemeente De Wolden.”

OCO handelt onafhankelijk, maar krijgt wel subsidie van de gemeente De Wolden. Daarom zijn er afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de kwaliteit en de toegankelijkheid van de onafhankelijke cliëntondersteuning. Stichting OCO helpt de gemeente daarnaast met het signaleren van trends en ontwikkelingen met als doel de kwaliteit van beleid en dienstverlening van de gemeente te verbeteren.

Op de website www.stichtingoco.nl, die tijdens deze bijeenkomst werd gelanceerd, is alles gemakkelijk en uitgebreid terug te vinden over wat de stichting doet. Op stichtingoco.nl staan de cliëntondersteuners benoemd met hun verschillende expertises. Chantal Wachtmeester die als bestuurslid verantwoordelijk is over de communicatie is trots op het resultaat: “de website heeft een vriendelijke uitstraling en is heel toegankelijk en gemakkelijk in gebruik.”

De cliëntondersteuners zijn zowel per info@stichtingoco.nl als via 085-0013157 bereikbaar. Als u interesse heeft om deel te nemen aan het bestuur, neem dan contact met OCO op via bestuur@stichtingoco.nl.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!