Cultuurweek Stad & Esch: supertof, cool en vet!

Meppel - Supertof, cool en vet! Enthousiaste reacties onder de ruim 2.000 leerlingen die deze week deelnemen aan de Cultuurdagen op scholengemeenschap Stad & Esch in Meppel.

Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de Meppeler scholengemeenschap tijdens de Cultuurweek vijf dagen lang in het teken stond van kunst in cultuur. Alle leerlingen van de school, van praktijkschool tot het gymnasium, en hun leraren stortten zich tijdens de Cultuurdagen in kunst en cultuur. Dat doen ze door één dag workshops te volgen en voorstellingen bij te wonen. “Een happening in het Hart van Ezinge, de plaats waar normaliter de kunstvakken worden gegeven”, zo blikt Rachel Kieneker aan het einde van dag 4 terug. Volgens de muziekdocente die samen met haar collega’s de organisatie van de Cultuurdagen voor haar rekening neemt, bruist de school de hele week al van creativiteit.

De kinderen uit elk leerjaar nemen deze week één dag deel en zo heeft een ieder een eigen cultuurdag. Een dag waarbij leerlingen van alle opleidingsniveaus die Stad & Esch kent, naast elkaar komen te staan. Die samensmelting wordt door de deelnemers als zeer prettig ervaren. “Geen Wiskunde of Frans, maar workshops Stepdance en Songwriting met mensen waar je anders niet mee in de klas zit. Erg leuk’, zo laat 4vwo-leerlinge Anouk donderdag na afloop van haar tweede workshop weten. De verbinding die ontstaat tijdens het samenbrengen van leerlingen van alle niveaus, is ook theaterdocent Mark Robijn deze editie weer opgevallen. “Zo’n dag vol activiteiten laat zien dat alles wél mogelijk is en draagt tegelijk bij aan het saamhorigheidsgevoel binnen school.”

De leerlingen kunnen overigens vooraf zelf een keuze maken aan welke workshop zij willen deelnemen. Zo hebben ze donderdag de keuze uit liefst 13 verschillende doe-cursussen waaronder Robotische origami, Pinnhole fotografie, Zeefdrukken, Sounddesign, Filmacteren en Stage Fighting. Mart volgde donderdag de workshop Grime. Met een lelijke open wond aan zijn linker wijsvinger sloot hij de verkorte cursus af. “Eens kijken of ik ze thuis op de kast kan jagen”, zo sprak hij lachend bij het verlaten van het klaslokaal terwijl hij via WhatsApp een foto verstuurde van zijn ‘levende kunstwerk’.

De voorstelling die de vierdejaars leerlingen donderdag bijwonen in de prachtige theaterzaal van Stad & Esch, wordt verzorgd door de Eddy Zoey Band. Na het succes tijdens de eerste editie van de Cultuurdagen in 2019, gaat de band donderdag op herhaling in Meppel. En weer met succes, want de ruim een uur durende reis door de geschiedenis van de Nederlandstalige popmuziek wordt door de leerlingen volop meebeleefd. Eerst nog wat afwachtend bij nummers van artiesten als Boudewijn de Groot, Peter Koelewijn, Normaal en Doe Maar. Later volop meezingend en swingend met nummers van Guus Meeuwis, André Hazes, De Jeugd van Tegenwoordig, Def Rhymz en natuurlijk Lil’ Kleine.

Ook in 2021 worden er op Stad & Esch weer Cultuurdagen gehouden. “We hebben afgesproken dat we de kinderen in ieder geval vijf jaar op deze wijze met verschillende kunstdisciplines in aanraking brengen. Met professionele workshopleiders en artiesten, die allemaal van buiten de school komen”, zo besluit Kieneker.