Op de fiets langs oorlogsplekken in Staphorst

Staphorst De Historische Vereniging Staphorst is de initiatiefnemer van een fietsroute van 72 kilometer lengte langs 44 historische oorlogsplekken in de gemeente Staphorst.

Na de officiële opening van de route op 14 april, de dag van de bevrijding van Staphorst, kan iedereen de tocht op eigen gelegenheid vrij fietsen. De routebordjes blijven tot september 2021 staan. De fietsroute is een initiatief van de Historische Vereniging Staphorst en mede tot stand gekomen met subsidie van het Vfonds.

Enkele voorbeelden van de verhalen bij de bijzondere punten zijn bijvoorbeeld neergestorte vliegtuigen, een overval op een postkoets aan de Meppelerweg, café Waanders dat de Duitsers bij het terugtrekken in brand schoten. Er zijn diverse onderduikhollen teruggevonden waar jongens zich verscholen die werden opgeroepen om in Duitsland te werken.

Ook zijn er diverse plekken gemarkeerd waar zich grote persoonlijke drama’s hebben voorgedaan, zoals executies en dodelijke schietpartijen.

Bij razzia’s, overvallen en vluchtpogingen zijn meerdere mensen omgekomen. De indrukwekkende verhalen van deze mensen en historische punten worden ook meegenomen in de route.

Op 44 historische punten in Staphorst worden informatieborden met tekst en uitleg geplaatst. Deze punten zijn in de oorlog of bij de bevrijding het toneel van bijzondere momenten voor Staphorst geweest.

De punten zijn in een fietsroute van in totaal 72 kilometer te bezichtigen.

Een boekje met achtergrondinformatie over deze historische punten wordt huis aan huis in de gemeente Staphorst verspreid.

In dat boekje zit ook de fietsroute.

De fietsroute is na de opening ook verkrijgbaar bij toeristisch informatiepunt Hotel Waanders, Rijksweg 12 in Staphorst.