Herenboeren in Boerderij ’t Ende: Samen duurzaam voedsel produceren

De Wijk - Stichting Het Drentse Landschap houdt op donderdag 19 maart in Informatiecentrum t’ Ende een lezing over Herenboeren in Nederland. Kartrekker van de Herenboeren van regio Assen, Jildou Wolfs-van der Woude, vertelt op deze avond meer over de doelstellingen. De lezing is gratis toegankelijk en aanmelden is niet nodig.

Herenboeren Nederland ondersteunt burgers bij de ontwikkeling van natuurgedreven coöperatieve Herenboerderijen. Herenboeren en andere Farming Communities met hun vakkundige professionele boeren en tuinders, worden steeds meer gezien als een groeiend alternatief voor het huidige voedselsysteem.

Duurzaam en kleinschalig

Een Herenboerderij is een duurzaam opererend kleinschalig, coöperatief gemengd bedrijf. Het is ongeveer 20 hectare groot en brengt voedsel voort voor 200 gezinnen. De grond wordt gepacht en een boer in loondienst is aangesteld als bedrijfsleider. In overleg wordt bepaald wat er verbouwd gaat worden. De gezinnen dragen samen de kosten. Samen genieten de leden van deze coöperatie van eigen lokaal geproduceerd biologisch voedsel: vollegrondsgroenten, aardappelen en uien, fruit, vlees van rund, varken, kip en eieren.

Herenboeren Assen is een initiatief van een groep inwoners uit de regio Assen. Zij willen grip op hun eten, gezond eten, weten waar het vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Men wil erop kunnen vertrouwen dat het eten eerlijk is geproduceerd, met respect voor de boer, de dieren en de natuur. Samen zet men de schouders eronder om de Herenboerderij in Rhee, vlakbij Assen te realiseren.

De lezing is op donderdag 19 maart, inloop vanaf 19.00 uur en start om 19.30 uur.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!