Dulasta verliest rechtszaak over afsluiting straat in Staphorst

Staphorst – De resterende 55 meter van de Burgemeester Janssenstraat in Staphorst blijven openbaar toegankelijk. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Raad van State die vandaag openbaar is gemaakt.

Metaalwarenbedrijf Dulasta had zijn zinnen gezet op dit stukje van de straat om het bij zijn bedrijfsterrein te betrekken. De gemeente Staphorst wilde de straat alleen afsluiten als ook metaalbedrijf Mubo aan die afsluiting meewerkt. Maar die ligt dwars en dus gaat de afsluiting niet door.

Volgens de Raad van State heeft de gemeente zich hier redelijk opgesteld. De gemeente sloot al eerder een deel van de straat af, zodat Dulasta die grond kon aankopen voor uitbreiding van zijn bedrijfsterrein. Maar Mubo zegt het laatste stuk van de straat nodig te hebben voor het ontsluiten van een nieuw bedrijfspand dat daar gebouwd gaat worden.

Dulasta vindt dit een drogreden, omdat het nieuwe pand de ontsluiting aan de Burgemeester Janssenstraat niet nodig heeft. Dat pand kan ook worden ontsloten via de Westerparallelweg. De advocaat van Dulasta wees de Raad ook op de onredelijke voorwaarde voor de afsluiting van de straat. Die bracht Mubo in een machtspositie en daardoor kon dit metaalbedrijf de hoofdprijs vragen voor aankoop van zijn grond door Dulasta. Om die reden ging een koopovereenkomst tussen beide bedrijven uiteindelijk niet door. Overigens verwerpt Mubo dat verwijt.

De Raad van State vindt dat de gemeente een grote beleidsvrijheid heeft om te beslissen over de afsluiting van een straat. De voorwaarde om alleen mee te werken bij instemming van alle betrokken bedrijven is volgens de Raad ook redelijk.