Hoe wordt bepaald hoeveel het kost om geld te om lenen?

Aangeboden door: rente.nl

Leningen kosten geld. Niet voor niets dat bij iedere lening-gerelateerde reclame de zin ‘geld lenen kost geld’ uitgesproken wordt.

Dit is wettelijk verplicht en veel mensen weten dit onderhand wel, toch weten veel mensen niet wat de actuele rentestanden zijn en hoe dit precies wordt bepaald. Ook het soort lening heeft veel invloed op de kosten van een lening. In dit artikel leggen we je uit hoe dit precies wordt bepaald. 

Soorten leningen 

Er zijn enorm veel soorten leningen waar je uit kunt kiezen als je een lening wilt. Denk aan hypothecaire leningen, persoonlijke leningen, doorlopend krediet of simpelweg rood staan. Welke lening je het beste kunt kiezen ligt aan je doel, wat wil je met het geleende geld gaan bekostigen? 

Wanneer je een auto wilt gaan kopen, je woning wilt verbouwen of een restschuld van je hypotheek wilt betalen kun je een persoonlijke lening afsluiten. Met een persoonlijke lening weet je precies hoeveel geld je kan opnemen tegen welk rentebedrag. Het gemiddelde rentepercentage van de persoonlijke lening is ongeveer 5% per jaar. 

Wanneer je een huis wilt kopen zul je al snel gebruik maken van een hypothecaire lening. Er zijn verschillende hypothecaire leningen beschikbaar, maar de hoogte van de lening wordt bepaald aan de hand van het inkomen van de persoon die de lening aanvraagt. Ook het risico dat de bank loopt wordt meegenomen in dit bedrag. De gemiddelde rentepercentages van hypothecaire leningen liggen momenteel tussen de 1% en 2% per jaar. 

Een doorlopend krediet lening is een zeer flexibele lening. Zo kun je op een flexibele manier geld opnemen. Het rentebedrag wordt gerekend over het openstaande saldo. Het rentepercentage van een doorlopend krediet ligt momenteel ongeveer op de 5%. 

Keuze maken van een lening 

Ga je geld lenen en weet je al van welke vorm je gebruik gaat maken? Dan kun je een kredietverstrekker gaan zoeken. Goedkoop geld lenen is voor veel mensen een van de belangrijkste factoren bij het zoeken naar de juiste lening. Toch zijn de voorwaarden van de lening minstens zo belangrijk. Het kan een goed idee zijn om dit te overleggen met een onafhankelijke expert. Deze gaat voor je na bij welke instanties je geld kunt lenen en welke lening in jouw situatie het meest voordelig is. Kredietverstrekkers kunnen erg verschillen in de rentepercentages die zij rekenen. Vergelijk hierdoor deze kredietverstrekkers en zoek de lening met de meest gunstige voorwaarden. Ook kunnen deze onafhankelijke kredietverstrekkers helpen bij de vraag ‘hoeveel kan ik lenen?’, want ook dit is bij veel mensen niet bekend. 

Invloed van de ECB 

Ook de Europese Centrale Bank heeft veel invloed op de rentestanden van leningen. Banken moeten geldreserves in kas hebben, maar wanneer zij teveel geld in beheer hebben dienen zij dit ergens te stallen. Vaak doen zij dit bij de ECB, en dit kost geld. Hierdoor willen banken hun geld graag uitlenen en hier rente voor ontvangen. Door de rentes laag te maken hopen zij zoveel mogelijk van dit geld uit te lenen om voordeliger uit te zijn. Dit verklaart de lage rentestanden van leningen.