Leven in lockdown: Mathijs en Gigi zien het leven in Italië compleet stilstaan

Umbrië - „Als het over liefde gaat, je ervaart het vanzelf”, zo omschrijven oud Steenwijker Mathijs en zijn partner Gigi hun locatie in het zuidwesten van Umbrië. Zij hebben daar sinds 2 jaar hun droom verwezenlijkt en Agriturismo Biologico La Coccinella opgezet. Een 96 hectare groot domein met vakantie appartementen en een vakantievilla, in combinatie met hun productie van biologische olijfolie op hun olijfgaarden.

Het boerenleven, gecombineerd met een luxe B&B. Een kronkelende oprijlaan, omzoomd door cipressen, die het landschap doorbreekt. Het landschap dat in al zijn intense kleuren afsteekt tegen fel blauwe luchten. Een droge warmte, een zweem van wilde tijm. Een indrukwekkende stilte die doet inspireren. Olijfgaarden tot waar het oog reikt, afgewisseld door onontdekte paden. Het moment dat je hoofd volledig leeg kan zijn mag eeuwig blijven duren. De rust en de ruimte van het indrukwekkende Umbrische landschap, met middeleeuwse bezienswaardigheden, ongerepte natuur, watervallen, meren en de oneindige wijnranken maakt indrukt.

Het klinkt als een idyllische wereld, Mathijs en Gigi maakten zich in eerste instantie dan ook geen zorgen over het virus. „Vol goede moed zijn wij begonnen aan het nieuwe jaar. Vlak voordat het snoeiseizoen begon hoorden we wel het één en ander betreffende een virus dat rondging in de wereld, maar ach, met een leven als een god in Frankrijk, of in dit geval een boer in Italië, leek dit toch een ver van je bed verhaal.”

Apocalyptisch

Toch kreeg het verhaal opeens een vervelende wending op het Italiaanse platteland. „Het is een vreemde gewaarwording”, vertellen ze allebei. „Je ziet het dagelijks leven hier gewoon doorgaan om je heen. De velden worden geploegd, de boodschappen worden gedaan, het dagelijks praatje op straat gaat gewoon door, hoewel op een voorzichtig afstandje. En toch is het apocalyptisch. Overal om je heen kom je dagelijkse mensen tegen die met mondkapjes iedereen op een afstand houden.”

Het leven in een kleine gemeenschap is dan ook best moeilijk vertellen de twee. „Aan de ene kant staat iedereen in deze kleine gemeenschap altijd voor elkaar klaar. Iets waar wij trouwens allemaal wel een voorbeeld aan zouden kunnen nemen in het noorden van Europa. Maar toch, even naar de bank of de ijzerwarenhandel zit er niet meer in. Die liggen namelijk in een naburige gemeente, en alle gemeenten zijn afgesloten van elkaar, bij decreet bepaald door de overheid.”

Drastische maatregelen

Zijn de maatregelen te drastisch, of gewoon realistisch? Een moeilijke vraag vinden ze allebei. „Ja, het zijn drastische maatregelen, maar bedenk dat het leven in Italië compleet anders is dan in Nederland of België. Zo is bijvoorbeeld het hele ziektestelsel hier anders geregeld. Mensen zijn het bijvoorbeeld gewend om, wanneer ze zich niet lekker voelen, ineens naar het ziekenhuis te gaan zonder tussenkomst van een huisarts. Dit is hier de gewoonste zaak van de wereld en juist dat heeft vele gevolgen gehad. Dus ja, drastische maatregelen maar zeker realistisch. Wij hebben van dichtbij gezien hoe snel verspreiding toeslaat, en willen daarom ook zeker met nadruk vertellen dat grote voorzichtigheid geboden is. Zonder meteen in paniek te raken.”

De economie heeft zwaar te lijden onder het coronavirus. Bedrijven, restaurants en hotels sluiten noodgedwongen hun deuren. Geld om personeel te betalen is er niet meer, waardoor veel gezinnen het einde van deze maand al niet meer redden. En dan moet de volgende maand nog komen. De toeristische sector ligt plat. De sector waar Italië juist op draait. „Ook bij ons ligt het compleet stil”, vertellen Mathijs en Gigi. „Door de paniek die er ontstaan is zeggen mensen hun boekingen af. Dit terwijl er alleen voorzorgsmaatregelen zijn genomen tot begin april. Het is dus absoluut niet nodig om reizen van de maand mei te annuleren. Volgens lokale berichten zijn we gelukkig snel over het hoogtepunt van besmettingen heen.”

Wederopbouw

„Wij blijven ondanks alles positief”, glimlachen Gigi en Mathijs. „Het is een moeilijke periode voor iedereen, maar we vragen iedereen met nadruk om, wanneer er weer een positief reisadvies geldt voor Italië, massaal hierheen te komen. De toeristische sector in het algemeen, en de bevolking, lokale middenstand en horeca in het bijzonder, heeft jullie steun daarin absoluut nodig om aan de wederopbouw na deze gebeurtenissen te kunnen starten. De weersomstandigheden in Italië zijn zeker tot eind oktober onveranderd heerlijk, dus aarzel niet en geniet van La Dolce Vita in Italia. De prachtige accomodaties en onze gastvrijheid zijn er klaar voor, en het zwembad is open.”

Kijk voor meer informatie over Agriturismo Biologico ‘La Coccinella’ op www.lacoccinella.nl of bel (+39) 349 85 11 010.