Energierekening omhoog vanwege toenemende vraag

Aangeboden door: pricewise.nl

De energierekening zal de komende tijd met enkele tientjes gaan stijgen. Dat komt omdat netbeheerders moeten investeren om aan de stijgende vraag naar energie te kunnen voldoen. Dat laat een woordvoerder van netbeheerder Stedin weten aan het AD. Vooral de vraag naar elektriciteit is enorm gestegen. Hoe kunnen Meppelers ondanks deze stijging hun energierekening zo laag mogelijk houden?

Investeringen vanwege verduurzaming

Het huidige elektriciteitsnetwerk is veel te zwak voor de exploderende vraag naar elektriciteit. Zo rijden er steeds meer elektrische auto's op de weg. Tot 2030 moeten er 1,7 miljoen openbare laadpalen voor elektrische auto's bijkomen in Nederland. Daarnaast moet Nederland in 2050 van het aardgas af zijn. We zullen dus op zoek moeten gaan naar alternatieven om het huis te verwarmen. Een van deze alternatieven is een warmtepomp. Warmtepompen gebruiken veel elektriciteit. Volgens Liander zou het huidige elektriciteitsnetwerk eigenlijk verdubbeld moeten worden om aan de toenemende vraag naar elektriciteit te kunnen voldoen.

De energietransitie en klimaatdoelen

Een groot deel van de investeringen die de netbeheerders moeten doen is nodig voor de energietransitie. Het klimaat verandert snel. Om de aarde ook voor de volgende generatie leefbaar te houden is het belangrijk dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten. Om die reden is het Klimaatakkoord getekend. Dat houdt in dat we in Nederland overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen zoals zon en wind. Dit noemen we ook wel de energietransitie. In 2040 wil Meppel een energieneutrale gemeente zijn. Sinds 2018 krijgen nieuwbouwwoningen in Meppel daarom geen aardgasaansluiting meer. Toch wordt er in deze stad nog steeds twee petajoule per jaar aan energie verbruikt. Om dit te verminderen, is ook de hulp van de inwoners nodig. 

Investeren in energiebesparende maatregelen

Om de energierekening betaalbaar te houden én om een steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Meppel, kunnen woningeigenaren investeren in energiebesparende maatregelen. Dat houdt in dat zij hun woning verduurzamen. Dat kan bijvoorbeeld door de woning goed te isoleren. Op deze manier hoeft er minder gestookt te worden. Aangezien er op deze manier een stuk minder energie wordt verbruikt, zal de energierekening ook dalen. Daarnaast is een goed geïsoleerde woning noodzakelijk om over te stappen op een duurzame verwarmingsinstallatie, zoals een warmtepomp. Een warmtepomp gebruikt veel elektriciteit. Het is daarom belangrijk om bij één van de goedkope energieleveranciers te zitten. Mensen kunnen energieleveranciers vergelijken om te kijken welke aanbieder het beste bij hun wensen past. Het is ook mogelijk om zelf stroom op te wekken door middel van zonnepanelen. Op deze manier is de bewoner ook niet afhankelijk van de tarieven van de energieleverancier. Daarnaast zijn zonnepanelen super duurzaam. Particulieren kunnen de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen van de Belastingdienst.