Horecaondernemer Harrie de Jong verkeert in grote onzekerheid na sluiten Hotel Brinkzicht

Vledder - Normaal is het een drukbezochte uitvalsbasis om Zuidwest-Drenthe en Noordwest-Overijssel te ontdekken. Dezer dagen heeft Hotel Brinkzicht in Vledder meer weg van een spookhuis. De deuren van de hotels zijn vanwege het coronavirus gesloten

Harrie de Jong heeft maandag, een dag nadat de horecazaak zondag aan het einde van de middag abrupt gesloten moest worden, zijn laatste personeelsleden naar huis gestuurd. Liefst 29 werknemers van Hotel Brinkzicht en het bijbehorende restaurant Het Meer zitten nu werkloos thuis. De enige die nog aan het werk is, is de eigenaar zelf. Hij bezet de receptie en heeft het dinsdag aan het einde van de middag ‘razend druk’. „Razend druk met negatieve energie. Het egoïsme viert hoogtij”, zo is zijn snelle conclusie.

Annuleringen

Mensen die weken geleden geboekt hebben voor een verblijf in mei of juni zeggen nu al af. „Zelfs de voorboekkosten die eigenlijk al lang betaald hadden moeten zijn, worden niet betaald”, zo zegt de horecaondernemer die ook feesten en partijen die voor de komende weken in het boek stonden niet door ziet gaan.

De Jongs onderneming ligt helemaal stil. „Het is echt verschrikkelijk. Alles licht plat. Het hotel met 48 kamers en 80 bedden, het restaurant met 240 plaatsen, het Bowlingcentrum, het reisbureau. Zelfs de twee Brinkzicht-touringcars die normaal zeven dagen per week op weg zijn rijden niet.”

Financiële zorgen

Dat het coronavirus er financieel inhakt is wel duidelijk. Ondernemer De Jong praat dinsdagmiddag honderduit. Hij maakt zich zorgen. „Ik weet niet hoe lang dit gaat duren, maar ik ben bang dat we er 6 april nog niet vanaf zijn. Kijk, mijn totale vaste kosten zijn per maand 90.000 euro. Ik ben benieuwd welke hulp er in deze bizarre tijden komt voor de ondernemers. Feit is dat we op dit moment machteloos zijn, zwaar machteloos”, zo zegt hij terwijl medewerkers van de gemeentelijke afdeling Toezicht en Handhaving het terrein oprijden om te controleren of Hotel Brinkzicht daadwerkelijk wel gesloten is.

Positiever

Later op de avond wanneer het kabinet het pakket aan maatregel bekend gemaakt heeft om de ondernemers in Nederland tegemoet te komen, is De Jong iets positiever gestemd. „Een fors pakket aan maatregelen om ons te helpen. Dat is positief. Wel ben ik benieuwd naar de exacte uitleg en of de banken er ook in mee gaan. Want ook van hen wordt wat verwacht. In ieder geval denk ik dat we met deze maatregelen onze grootste zorgen kunnen overbruggen.”