NS past dienstregeling aan

Regio - De Nederlandse Spoorwegen gaan vanaf zaterdag 21 maart een speciale basisdienstregeling invoeren waardoor er minder treinen rijden.

Bovendien zullen ook de komende dagen niet alle treinen volgens de normale dienstregeling rijden. De reisplanner is voorlopig één dag van tevoren bijgewerkt.

NS en ProRail nemen maatregelen om te zorgen dat reizigers die afhankelijk zijn van de trein de komende weken kunnen blijven rekenen op een voorspelbare en betrouwbare treindienst. Daarom wordt zorgvuldig omgegaan met de inzet van medewerkers. Met deze speciale basisdienstregeling houdt de vervoerder rekening met een stijgend aantal ziekmeldingen in vitale functies bij NS en ProRail.

Een van de gevolgen is dat vanaf ieder station in Nederland in alle richtingen nog maar twee treinen per uur rijden. Vanaf stations waar nu één keer per uur, per richting, een trein vertrekt, blijft dat natuurlijk zo.

Op alle trajecten rijden sprinters, behalve op enkele belangrijke noord-zuid en oost-westverbindingen zoals Schiphol-Venlo, Arnhem-Den Helder, Maastricht-Eindhoven en Enschede-Utrecht. Daar rijden intercity’s.

De nachttreinen rijden niet en de internationale treinen rijden volgens een sterk aangepaste dienstregeling. Dit is ook afhankelijk van het beleid in het buitenland en de beschikbare capaciteit.

De passagier krijgt door de regeling te maken met langere reis- en overstaptijden.