Keet op slot: ‘Dat wordt bij moe op de bank’

Vollenhove - Vorige was er nog geen vuiltje aan de lucht. De muziek galmde door de keet, de koelkast was rijkelijk gevuld en de gasten zaten zoals gewoonlijk gezellig aan de bar. Maar dat is nu wel anders, want keet ‘Hek Wat An’ sluit vanwege de coronacrisis haar deuren.

De mannen staan er wat beduusd bij. Zo vlak na het weekend eindigen de lege bekertjes in de prullenbak, gaan de opgeslokte flesjes terug het krat in en wordt de bar afgenomen met een geel poetsdoekje. „Mooi keetje, onnie? Hebben we nu een half jaar zo met mekaar. Helemaal opgeknapt, ding hebben we destijds gratis gekregen”, klinkt het samenvattend. Jeffrey Sieders, Kevin Smit en Geuje van Benthem doen maandag de deur van de keet dicht, voorgoed. „Het is niet anders”, merkt Smit op zodra hij de sleutel omdraait.

‘Thuis op de bank’

De heren keken dit weekend ook naar de persconferenties die de overheid belegde. Het besluit om de keet voorlopig niet open te stellen was snel genomen. „We hebben een groepsapp en daarin volgde iedereen de persconferentie. Eigenlijk waren we het er binnen twee minuten unaniem over eens dat we de keet maar dicht moeten doen. Dat is op dit moment het verstandigste besluit. Voor nu is het afwachten hoe de situatie na zes april wordt. Tot die tijd is het een kwestie van thuiszitten, bij moeders op de bank met een schaaltje chips. Kan natuurlijk ook gezellig zijn”, besluiten de twintigers van ‘Hek Wat An’.

‘Wij gaan wel open’

Niet alle keten in Steenwijkerland kiezen ervoor om direct de deuren te sluiten. Een andere keet uit de buurt– die niet met naam in de krant wil – blijft tot nader order open. „We houden de situatie in de gaten, maar omdat jongeren niet tot de risicodoelgroep behoren, blijven we open. Ondertussen neemt de keet wel maatregelen vanwege het virus. Handen wassen na het plassen, verkouden keetgangers komen er niet in en niemand schudt meer handen. We proosten met glazen. Daarnaast worden aan de bar kosteloos papieren zakdoekjes verstrekt.”

De gemeente Steenwijkerland adviseert, op basis van informatie die het RIVM verstrekt, de keten dicht te houden.