Waar dien je rekening mee te houden bij het overlijden van een dierbare?

Aangeboden door: Overstappen.nl

Het overlijden van een dierbare luidt over het algemeen een loodzware periode in. Van het ene op het andere moment word je geconfronteerd met een groot gemis, terwijl er tegelijkertijd van alles geregeld moet worden.

Je wordt overmand door verdriet en je hoofd staat er totaal niet naar om van alles te moeten regelen. Daarom is het verstandig om vooraf alvast goed op de hoogte te zijn van een aantal zaken. Dit voorkomt dat je straks op het cruciale moment voor verrassingen komt te staan of overhaaste besluiten moet nemen. Waar moet je allemaal aan denken?

·         De keuze van een uitvaartverzorger

·         Het aangeven van het overlijden bij de gemeente

·         De wijze waarop de uitvaart moet gaan plaatsvinden

·         Het in kennis stellen van officiële instanties

·         De kosten van de uitvaart en de bijbehorende verzekering

Een overlijden moet door de nabestaanden binnen zes dagen worden gemeld bij de gemeente waar de overledene zich op dat moment bevond. Op basis van deze melding wordt door de gemeente een akte van overlijden opgesteld. Een uittreksel van dit document wordt door de gemeente tegen betaling verstrekt. Dit document heb je nodig om allerlei instanties in kennis te stellen van het overlijden. Immers, de overledene heeft waarschijnlijk nog diverse doorlopende betalingsverplichtingen, zoals de huur of hypotheek, diverse abonnementen, enzovoort. Door een kopie van het uittreksel naar dergelijke organisaties te verzenden, bevestig je het overlijden en kunnen zaken correct worden afgehandeld.

Het aangeven van een overlijden bij de gemeente kan overigens in veel gevallen door de uitvaartverzorger worden verzorgd. Het is daarom ook verstandig om zo snel mogelijk na een overlijden contact op te nemen met een uitvaartverzorger. Die kun je willekeurig selecteren, maar wellicht voelt het beter om je nu al te oriënteren op de mogelijkheden. Een sterfgeval kan totaal onverwacht komen, wanneer je dan voor jezelf al een keuze hebt gemaakt, kun je de contactgegevens bij de hand houden en volstaat een telefoontje om alles in gang te zetten. Een ander belangrijk punt van aandacht is de uitvaartverzekering. Er zijn nogal wat verschillende spelers in de markt en de mogelijkheden zijn legio. Je ziet daarom steeds vaker dat mensen hun uitvaartverzekering vergelijken met de pakketten van andere aanbieders, om te zien of hun verzekering voldoende dekkend is en of de premie elders wellicht een stuk voordeliger uitvalt.