Ondanks corona: wat mag er nog wel?

Meppel - Nu de scholen dicht zijn, mogen de kinderen dan nog wel naar opa en oma? Mogen de kinderen logeren bij neefjes en nichtjes in een andere stad? Of lekker ravotten in de speeltuin?

Nederland ligt sinds de toespraak van premier Mark Rutte en de persconferentie van de ministers Bruno Bruins en Arie Slob zo goed als plat. Er zijn strenge regels ingevoerd om het coronavirus dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt in te dammen. Bijeenkomsten met meer dan honderd personen mogen niet meer gehouden worden; scholen, sportclubs, theaters, musea en horecagelegenheden zijn tot 6 april gesloten.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldt aan de hand van de gegevens die nu bekend zijn dat kinderen weinig lijken bij te dragen aan de verspreiding van Covid-19. Zij kunnen zodoende prima met anderen spelen als ze géén klachten hebben, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoest.

Het RIVM geeft daarmee echter geen antwoord op de vraag of uit logeren gaan een verstandige keuze is. „Iedereen ouder dan 70 en mensen met onderliggend lijden zijn extra kwetsbaar als hij of zij Covid-19 krijgt. Beperk om die reden het contact met deze groepen”, meldt het RIVM. Logeren bij opa en oma zit er daarom waarschijnlijk niet in.

De website kidsproof.nl geeft tips voor alternatieve leuke activiteiten. Tip 1 is daar: „ Kun je niet naar opa en oma? Vraag de kinderen om ze een leuke brief te schrijven. Wie weet krijgen ze er snel een terug.” Dat lijkt inderdaad een verstandig alternatief voor een nachtje ‘uit slapen’. „Of kies voor kamperen in eigen huis: matrassen naast elkaar, zaklamp ernaast en dromen maar.”

Kinderen krijgen veel mee van de maatregelen rondom corona. Zeker nu ze niet meer naar school kunnen. Daardoor kunnen ze angstig worden om zelf ziek te worden of bezorgd worden om de gezondheid van hun ouders of grootouders. Ouders denken misschien dat het wel zal loslopen, toch is het wel belangrijk dat ze de situatie met hun kind bespreken. Kinderen kunnen namelijk nog niet relativeren en zullen de dingen groter maken dan ze zijn.

Opvoedexpert Annelies Bobeldijk raadt ouders daarom aan om de situatie te bespreken en eerlijk te zijn over de feiten. „Zorg er tegelijkertijd voor dat je nuanceert en je kind geruststelt. Zeg bijvoorbeeld dat er een onbekend virus heest, een soort griep. En dat we wel weten dat jonge en gezonde mensen er meestal niet heel ziek van worden”, schrijft ze op haar website.

Kinderopvang

Kinderen van wie de ouders in cruciale beroepsgroepen werken, kunnen in principe nog wel op de eigen kinderopvang of bij de eigen gastouder terecht, maar de meeste kinderen blijven vanaf 16 maart verplicht thuis. Toch moeten ouders wel blijven betalen voor opvang. Dat meldt de Rijksoverheid op een speciale webpagina over corona.

„Betaal de gehele factuur voor opvang zoals u dat altijd doet. (...) Ook voor de maand april vragen wij u de factuur te blijven betalen. Pas niets aan bij de Belastingdienst voor uw kinderopvangtoeslag, zo houdt u uw recht op kinderopvangtoeslag en wordt deze doorbetaald. U hoeft dus in principe geen wijzigingen door te geven of uw kinderopvang stop te zetten, tenzij bijvoorbeeld uw inkomen wijzigt. Geef dit dan wel door aan de Belastingdienst”, luidt het advies.

Ook de eigen bijdrage moet worden doorbetaald. „We kijken op dit moment naar manieren om dit achteraf te repareren en zullen hier zo snel mogelijk over communiceren.”, aldus de Rijksoverheid.

Sporten

Sportkoepel NOC*NSF heeft de sportbonden geadviseerd om naast de wedstrijden alle andere clubbijeenkomsten af te gelasten, in ieder geval tot en met 6 april. Het gaat bijvoorbeeld om trainingen, overleg, vergaderingen en vieringen.

„Maar van stilzitten wordt niemand beter”, meldt SportDrenthe in een persbericht. SportDrenthe stimuleert mensen om zo veel mogelijk in beweging te blijven. Daarom heeft de organisatie een speciale website opgezet met iedere dag updates, nieuwe tips en beweeglessen. Wandelen en fietsen op heel drukke plekken is niet verstandig. De natuur opzoeken mag natuurlijk wel. Kijk op: https://sportdrenthe.nl/coronactief/.

Op de website van Runner’s World staan tips voor hardlopers om het immuunsysteem op volle sterkte te houden. Volgens Guido Vroemen, sportarts van de Nederlandse Triathlon Bond, moeten sporters zware intervaltrainingen vermijden. „Zware inspanningen (lees: trainingen die meer dan gemiddeld moeite kosten) zijn een aanslag op de verdedigingslinies van het immuunsysteem, waardoor het in de uren na zo’n training verzwakt is en mensen vatbaarder zijn voor infecties.”

Ook ‘nuchter trainen’ wordt door Vroemen afgeraden. „Inspanningen zonder koolhydraten hebben een negatieve invloed op het immuunsysteem. Zorg voor de training voor een goede voorraad koolhydraat door enkele uren ervoor te eten.”

Slaap is, volgens sportarts Vroemen. een belangrijke factor voor een gezond immuunsysteem. Hij raadt daarom een goede nachtrust aan met voldoende uren slaap.

Eten en drinken

Alle eet- en drinkgelegenheden, behalve hotels, zijn dicht tot en met maandag 6 april. Bezorgen en afhalen blijft wel mogelijk. Het ter plaatse opeten van maaltijden is niet toegestaan. Ook coffeeshops kunnen open blijven voor bestellingen die afgehaald worden.

Het is volgens drinkwaterbedrijf Vitens niet nodig om extra flessen drinkwater in te kopen. Het drinkwater uit de kraan is betrouwbaar en de kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is nihil. „Het extra inkopen van flessenwater is in deze tijd alleen maar extra belastend voor de bevoorrading van de supermarkten”, aldus Vitens.

Dieren

Er zijn volgens het RIVM geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen in de verspreiding van het virus, maar uit voorzorg wordt geadviseerd dat mensen met Covid-19 het contact met huisdieren zo veel mogelijk vermijden. Dat wil zeggen: niet aaien, knuffelen, kussen of laten likken.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer blijft rijden. Wel rijden er minder treinen, bussen, trams en metro’s omdat de vraag naar vervoer, mede door het thuiswerken, is afgenomen. Bij de bus en tram blijven de voorste deuren dicht. Op deze manier is er minder contact tussen reiziger en chauffeur waardoor het coronavirus minder kans krijgt zich te verspreiden. Daarom vragen de OV-bedrijven de reizigers in de bus en tram om via de achterdeur in te stappen en daar in te checken. Er is gewoon kaartcontrole in het openbaar vervoer. De medewerkers kunnen de passagiers wel vragen om zelf de chipkaart voor het controleapparaat te houden.