Drents archief zet grote fotocollectie schoolhoofd Willem de Vries online

Het Drents Archief in Assen heeft meer dan duizend historische foto’s van schoolhoofd Willem de Vries online gezet. De foto’s zijn gemaakt in de eerste helft van de vorige eeuw.

Het Drents Archief was van plan om in de loop van dit jaar de collectie in de schijnwerpers te zetten. In verband met het coronavirus moest het archief sluiten en werd besloten de collectie eerder te publiceren.

De foto’s van Willem de Vries uit Linde werden twee jaar geleden door zijn kleindochter aan het Drents Archief geschonken met als doel om de foto’s beschikbaar te stellen voor de samenleving. Vervolgens is de collectie glasnegatieven gedigitaliseerd en beschreven.

Willem de Vries, van 1910 tot 1944 hoofd van de Openbare Lagere School in Linde, portretteerde de inwoners en het dagelijks leven in het dorp zeer uitvoerig.

Naast dorpsgezichten, inwoners en activiteiten bestaat een klein deel van de collectie uit foto’s van een stenenverzameling. De Vries en collega-schoolhoofd in Nieuweroord, K. van der Kley, deelden een passie voor geologie. Ze verzamelden beiden stenen en De Vries fotografeerde deze.

Conservator Mark Goslinga spreekt van een unieke collectie: “De foto’s, daterend van omstreeks 1910 tot 1940, geven een prachtig beeld van een kleine dorpsgemeenschap in het zuiden van Drenthe. Niet alleen dorpen zijn vastgelegd, maar juist ook hun bewoners, hun werk en hun vermaak.”

De foto’s zijn te bekijken in de beeldbank van het Drents Archief, via www.drentsarchief.nl/beeld. Door in het zoekveld DA211* in te typen, worden alle beschikbare foto’s gevonden.