Supermarkten ‘geplunderd’, boeren in Steenwijkerland hebben nog voorraad

Steenwijkerwold - Terwijl in de supermarkten de aardappelen min of meer uit de schappen worden ‘geplunderd’, hebben aardappelboeren in Steenwijkerland nog voorraad in de schuren. De oogst van 2019 is weliswaar verkocht, maar de aardappelen worden als gevolg van de coronacrisis niet afgeleverd.

„Dit komt in eerste instantie doordat diepgevroren frites naar Azië wordt geleverd en deze vriescontainers niet gelost worden of later worden gelost”, zegt akkerbouwer Pieter Evenhuis uit Giethoorn. „Deze containers komen daardoor te laat terug, waardoor de vrieshuizen van de frietindustrieën vol raken. Vervolgens stagneert de Europese afzet en gaat de horeca op slot”, aldus Evenhuis.

Hij krijgt bijval van een andere akkerbouwer uit Giethoorn, Pieter Winter. „De aardappelmarkt heeft in 3 weken tijd te maken gekregen met een daling qua prijs van 70 procent. De kans dat we nu verkeerd beginnen aan het nieuwe seizoen is zeer realistisch, doordat de oogst van 2019 pas laat zal worden verwerkt. Vraag en aanbod zullen in onbalans zijn”, denkt Winter.

Onderschat

Toch verwacht de Gieterse akkerbouwer dat de pijn voor de akkerbouw door de coronacrisis wel mee kan vallen. „De de toekomst zal dit leren. De bloementelers bijvoorbeeld krijgen er wel gigantisch last van.” Winter stelt verder dat de gevolgen voor de economie gigantisch zullen zijn. „Ik ben bang dat dit nu nog onderschat wordt, maar van deze crisis zal de economie nog jaren last van hebben.”

Hij hoopt dat de coronacrisis uiteindelijk de politiek en de burgers weer laat nadenken over wat echt belangrijk is, zoals de zorg, het onderwijs, de voedselproduktie en wereldwijde voedselzekerheid. Evenhuis zegt dat niet alleen de aardappelmarkt, maar ook de uienmarkt instort. „Bij beide gewassen is sprake van een dure teelt, waardoor je wellicht moet overgaan naar goedkopere teelten. We zitten nu in het voorjaar en ik had de plannen al rond, maar ik ben er nog niet uit wat ik wel of niet zal planten”, zegt Evenhuis.

Afzet friet stagneert

De afzet van frites mag dan stagneren, volgens Winter is dat niet het geval bij de aardappelen die voor chips worden gebruikt. Over hoe de crisis zich verder ontwikkelt wil Winter geen uitspraak doen, maar ‘dat het een grote impact heeft is wel zeker’. Evenhuis roept de akkerbouwers op niet bij de pakken neer te zitten, maar te proberen het beste er van te maken. „Al kom je er waarschijnlijk niet zonder kleerscheuren van af.”