Partners van gelijk geslacht kiezen nog vaak voor geregistreerd partnerschap

Aangeboden door: Geregistreerdpartnerschap.nl

In Nederland kunnen bijna twintig jaar partners van gelijk geslacht met elkaar trouwen. Het geregistreerd partnerschap is al langer een mogelijkheid.

Wie (nog) niet wenst te trouwen kan kiezen voor een geregistreerd partnerschap, zodat je vrijwel dezelfde rechten en plichten hebt. Het geregistreerd partnerschap bestaat sinds 1 januari 1998. Ook voor partners van gelijk geslacht. Sinds 2001 kunnen zij met elkaar trouwen. 

Eerst vooral mannen, daarna vrouwen

De mogelijkheid dat twee mannen of twee vrouwen met een geregistreerd partnerschap verder door het leven konden, bracht in 1998 direct een piek teweeg. Een groot aantal stellen van gelijk geslacht ging het partnerschap aan. 

Waren het eerst vooral de mannen die gingen voor geregistreerd partnerschap, na 2003 waren het vooral vrouwenparen. In 2018 werden er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 820 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 338 partnerschappen. Bij mannen ging het om respectievelijk 682 huwelijken en 311 partnerschappen. 

Geregistreerd partnerschap verdient ook een feestje

De keuze voor een huwelijk of een partnerschap is persoonlijk. De kosten voor een huwelijk liggen meestal hoger omdat er onder andere ringen aan te pas komen en er een groot feest wordt georganiseerd. De geregistreerd partnerschap kosten liggen tussen de vijfhonderd en tweeduizend euro, afhankelijk van de tarieven van de notaris en de eventuele veranderingen of toevoegingen in de voorwaarden die paren wensen. Neemt niet weg dat er naar aanleiding van het ondertekenen van een geregistreerd partnerschap een feestje gehouden kan worden. 

Aantal beëindigde partnerschappen stijgt

Bij een geregistreerd partnerschap ontbinden hoeft er geen rechter aan te pas te komen, in tegenstelling tot bij een huwelijk. Het kan met een advocaat of notaris ontbonden worden. In 2018 zijn 19.830 partnerschappen gesloten en 2.432 beëindigd. In 2017 waren het respectievelijk 17.866 en 2.252 partnerschappen (CBS). Hierbij is geen onderscheid gemaakt tussen partners van verschillend of gelijk geslacht.