Bakkerij Berghuis verdwijnt uit Meppeler straatbeeld

Meppel - Bakkerij Berghuis sluit definitief de deuren van het pand in Meppel. „Een moeilijk besluit, maar we moeten keuzes maken.”

Tien jaar lang was de bakkerij gevestigd aan het Prinsenplein. „Wij vinden het heel vervelend”, zegt bakker Rikus van de Bijl. „Maar we kunnen niet verder zo. Er worden steeds minder mensen opgeleid voor het bakkersvak, waardoor onze productie in gevaar komt. En ik word er ook niet jonger op. Ik maak weken van 80 tot 100 uur. Het is niet meer te doen.”

Leegloop

Met pijn in het hart sluit de bakker dan ook de deuren in Meppel. „De keuze was niet makkelijk. Maar we zien dat het centrum van Meppel leegloopt, dat heeft ons geholpen in de beslissing. Ook het feit dat de gemeente niet zorgt voor gratis parkeren vinden wij erg jammer. Liever parkeergeld dan gevulde panden, lijkt het wel.”

Bakkerij Berghuis heeft naast Meppel ook vestigingen in Beilen, Steenwijk, Oosterwolde, Hoogeveen, Zuidwolde en Smilde. „Deze vestigingen blijven open. We proberen ze draaiende te houden. We hebben al tijden 2 vacatures uitstaan. Het lijkt erop dat deze nu gevuld gaan worden, waardoor we voldoende productie kunnen blijven draaien en genoeg voorraad kunnen garanderen. Elke bakker in Drenthe zoekt wel een vakman erbij. Wij staan nu stil met ons bedrijf en dat willen we niet. We willen nieuwe dingen blijven doen en nieuwe plannen kunnen uitvoeren. Gaby en Noortje, de vaste gezichten van de bakkerij in Meppel, hebben altijd heel fanatiek en enthousiast gewerkt. Ook voor hen is het een triest besluit.”

Bakkerij Berghuis houdt de deuren open tot en met 11 april.