Hasselt corona-epicentrum van Overijssel: 'Kies vrijwillig voor thuisisolatie'

Meer dan tien inwoners van Hasselt liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis door het coronavirus. Eén inwoner is woensdagnacht overleden. Het percentage besmettingen is in Hasselt van alle Overijsselse steden het hoogst. Burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland roept inwoners op vrijwillig in thuisisolatie te gaan.

GGD IJsselland stelde tot vrijdagmiddag twaalf besmettingen vast in Zwartewaterland. Een paar besmettingen zijn vastgesteld in Zwartsluis, het overgrote deel in Hasselt. Burgemeester Bilder weet echter dat veel meer mensen in Hasselt ziek zijn. ,,Niet iedereen wordt getest. De situatie is hier erger dan elders. In Overijssel zijn we de gemeente met in verhouding de meeste besmettingen. Het is hier echt extreem.”

Huisarts besmet

Meerdere mensen waarbij later het coronavirus is vastgesteld of waarbij vermoedens waren van het coronavirus zijn voordat de Nederlandse overheid maatregelen nam bij huisartsen in Hasselt op bezoek geweest. Huisarts Erik van Gijssel liep op die manier corona op. Van Gijssel: ,,Iemand was eerst pas verdacht als diegene koorts had, benauwd was of buiklachten had en contact had gehad met een coronapatiënt. Wij hadden niemand in de streek die corona heeft dachten we.”

Van Gijssel is niet erg ziek en heeft milde klachten. Hij zit in thuisquarantaine met zijn vrouw. ,,Ik hoest vaak en heb een benauwd gevoel, maar het is te doen’’, vertelde hij een paar dagen geleden.

Doorgegeven aan patiënten

,,Ik denk wel dat ik het heb doorgegeven aan patiënten. Dat vind ik het zwaarst”, zegt Van Gijssel. Woensdagnacht overleed een patiënt van hem, een bejaarde man uit Hasselt, in het ziekenhuis in Zwolle.

Corona in verzorgingshuis

Ook in verzorgingshuis de Hazelaar in Hasselt is een uitbraak van het coronavirus geconstateerd. Woonzorgconcern IJsselheem, waar de Hazelaar onder valt, was zondag de eerste zorgorganisatie in het land die bezoek van familie aan ouderen verbood. Donderdag besloot de landelijke overheid bezoek aan verpleeghuizen in het hele land niet langer toe te staan.

Jongeren op hangplekken

Burgemeester Bilder adviseert de bevolking om binnen te blijven. ,,Kies voor een soort van thuisisolatie. Ik besef dat het zwaar klinkt, maar het is de werkelijkheid. Alleen de landelijke overheid kan verdere maatregelen nemen. We hebben de kerken op het hart gedrukt om zondag geen bijeenkomsten te houden. We zien regelmatig jongeren op hangplekken. Doe dat niet. Gelukkig werken alle jongerenketen en kerken mee. Gezondheid gaat nu voor gezelligheid.”