Staatsbosbeheer: Lammetjes zijn geen speelgoed. Laat de lammetjes met rust!

Boswachters van Staatsbosbeheer Het Drents-Friese Wold waarschuwen bezoekers van het natuurgebied. De mensen moeten de pasgeboren lammetjes met rust laten.

Dat schrijven de boswachters onder meer op de verschillende kanalen van sociale media. ,,Je mag (nu nog) gewoon gaan wandelen in de natuur. Gebruik daarbij wel je gezonde verstand”, wordt er onder meer geschreven. Maar de boswachters ontvangen ‘verontrustende berichten over kinderen die voetballen tussen de pasgeboren lammetjes’.

‘Kan wel janken’

Ook maken volwassenen selfies met de jonge dieren. ‘Lammetjes zijn geen speelgoed en ook geen props voor je foto. Blijf op de routes en uit de buurt van schapen’, schrijft boswachter Joke van der Lei op haar twitteraccount. Een andere medewerker laat weten wel te kunnen janken door het gedrag van de bezoekers. Het is volgens haar een ramp. ,,We raken elke dag lammetjes kwijt. Ik kan wel janken.”

Staatsbosbeheer laat weten dat het gedrag van de kinderen en de volwassenen dierenlevens kost. Ook omdat de pasgeboren lammeren kans lopen om verstoten te worden. Schapen raken gestresst waardoor ze onvoldoende eten. En dus te weinig energie hebben om melk te kunnen geven.