Zuidwolde krijgt een plattelandswinkel: De Boerenstreek

Zuidwolde – Na Ruinen krijgt ook Zuidwolde een plattelandswinkel. Aan de Hoofdstraat vestigt zich De Boerenstreek, een samenwerking tussen Flinkert Boerenkaas uit Fort en Zuivelboerderij De Waard uit Balkbrug. Er wordt nog volop geklust in het pand, wanneer de opening is, hangt ook van de impact van het coronavirus af.

In de nieuwe winkel komen allerlei producten te leggen vanuit de regio. Dat steeds meer samenwerking wordt gezocht om de korte keten te promoten - dat is simpelweg voedsel uit de eigen achtertuin en niet uit verre oorden - is vrijdag ook een start gemaakt met de uitgifte van weekpakketten met vlees, zuivel en brood uit de regio Zuidwolde.

Drie boeren in de omgeving van Zuidwolde hebben daarvoor de handen ineengeslagen. Ze verzorgen en bezorgen weekpakketten rondom de actie #supportyourlocalsNL #dekorteketen. Het gaat om Henkjan ten Kate, Frievar varkenshouder, Mariët Flinkert van Flinkert Boerenkaas en Klara van den Bosch van Zuivelboerderij De Waard. De boeren zijn geïnspireerd geraakt door het verhaal van de Korte Keten #supportyourlocalsNL, zoals donderdag te zien was bij Jinek op RTL4. Daarna sloot Jimmy Braat van bakkerij Oegema zich bij het trio aan.

Huiveriger

De boeren merken in hun directe omgeving dat consumenten huiveriger worden om naar de supermarkt te gaan voor boodschappen tijdens de coronacrisis. Zij zien tevens dat oudere mensen in een isolement komen te zitten voor het kopen van de dagelijkse boodschappen. In het westen van het land gaan supermarkten zelfs al beperkt exclusief open voor de 60 plus doelgroep.

De ondernemers hebben een boodschappendienst opgetuigd die voorziet in een weekpakket met artikelen voor de primaire dagelijkse behoefte. De eerste aanvragen komen binnen. „Deze crisis brengt ons eigenlijk terug naar de basis van het bestaan; het kopen van producten rechtstreeks vanaf de boerderij”, aldus Klara van den Bosch van Zuivelboerderij De Waard. „Zo ging het heel vroeger en het lijkt of de crisis mensen ook bewuster maakt om na te denken over de oorsprong van de producten.”

Korte keten

In de uitzending van Jinek ging het donderdag ook om het momentum waarop de consument steeds meer betrokken lijkt bij de zogenaamde korte keten. De artikelen in de supermarkt hebben (in)direct al vele omzwervingen gemaakt voordat ze in het schap liggen. In Zuidwest-Drenthe wordt al heel wat jaren gewerkt aan het opzetten en verbeteren van de korte keten, mede dankzij inzet van de gebiedscoöperatie.

Met dit initiatief hoopt het drietal de consument te kunnen laten proeven dat een product uit de eerste lijn van veel hogere waarde is dan hetzelfde artikel gekocht in de retail. De boodschappendienst is gratis bij het afnemen van een weekpakket met daarin volop zuivel, vlees en brood uit eigen regio.

Dit complete pakket ter waarde van 50 euro kan besteld worden door een mailtje te sturen naar info@deboerenstreek.nl. Een persoonlijk bericht via Facebook Messenger kan ook. Afrekenen per Tikkie, het pakket wordt bij de voordeur van de klant afgeleverd.


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!