Uitgestelde feestjes en individuele trainingsschema's voor korfballend Nederland

Meppel - Nu het coronavirus alle sport in Nederland heeft stilgelegd, moet ook korfballend Nederland zichzelf zien fit te houden. Hoe pakken ze dat aan in Nijeveen (DOS’46), Zuidwolde (ZKC’19), Uffelte (Koru) en Steenwijk (Noveas)? En hoe voelt het als je de banden van de platte kar al hebt opgepompt, maar het kampioensfeestje niet gevierd kan worden?

Het ene team zag zich een welhaast zeker kampioensfeest in de zaal door de neus geboord, terwijl het andere mooi op weg was om de veldtitel van vorig jaar te prolongeren. Geen wonder dus dat ZKC’19-coach Jan Bijkerk en DOS’46-assistent-coach Rick Wessel balen als een stekker. „Maar gezondheid gaat natuurlijk boven alles. In het licht van wat er nu gebeurt in de wereld is korfbal maar bijzaak hè.”

Een puike prestatie

Dat gezegd hebbende is het wel even zuur als je afstevent op een sensationeel kampioenschap in de eerste klasse en dat vooralsnog in het water ziet vallen, bekent Bijkerk. „Ja, dat is balen natuurlijk. Het moest raar lopen, wilden we géén kampioen worden. Vorig weekend hadden we de titel kunnen binnenhalen in Almelo.”

Dat ZKC zich in die positie had gemanoeuvreerd was een puike prestatie van spelers en staf. De ploeg uit Zuidwolde degradeerde vorig jaar eigenlijk uit de eerste klasse en alleen omdat een ander team (Phoenix uit Zoetermeer) zich terugtrok, bleef degradatie naar de tweede klasse de Zuidwoldigers bespaard. „We hadden wel gedacht dat we er dit jaar in zouden kunnen blijven, maar dit had niemand verwacht. We hebben nog geen wedstrijd verloren.” Dat de zaalcompetitie juist op het moment suprême werd stilgelegd, was dus best een bittere pil om te slikken. „Als ze besluiten de huidige ranglijst als eindstand te nemen, zijn we kampioen. Maar je mist compleet het moment van euforie. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we heel trots zijn op wat we gepresteerd hebben en dat we op een later moment met gepaste trots echt wel een feestje gaan vieren.”

Lijstaanvoerder

Een feestje lijkt voor DOS’46 momenteel nog ver weg. Ja, de ploeg uit Nijeveen is de trotse lijstaanvoerder in de tussenstand van de nationale veldcompetitie, maar het is nog maar de vraag of die wel afgemaakt wordt. „Ik denk persoonlijk dat ze er eerder voor kiezen om de zaalcompetitie af te maken en de veldcompetitie te laten voor wat ze is, maar ik hoop dat ik ernaast zit”, reageert assistent-coach Rick Wessel. „Het zou betekenen dat het seizoen er voor ons nu al op zit en dat zou wel een heel raar einde zijn. Maar goed, we zien wel wat er besloten wordt.”

Om in de tussentijd toch fit te blijven, hebben de ‘Dossers’ een hartslagmeter mee naar huis gekregen waardoor de club kan monitoren hoe zij er conditioneel voor staan. „We hadden na een intensief zaalseizoen sowieso al drie weken van relatieve rust ingepland. De spelers hebben een individueel programma meegekregen, met krachtoefeningen en conditiewerk, waaraan ze voor zichzelf kunnen werken. Maar dat programma is meer een richtlijn, ze moeten vooral doen waar ze zichzelf goed bij voelen.”

Een programma: dat hebben de spelers van derdeklasser Koru uit Uffelte niet meegekregen van speler-coach Kim Hilberts. „Nee, maar via de app hebben we wel contact over hoe iedereen zich probeert fit te houden”, vertelt de 27-jarige Uffeltse. „Zelf zit ik nog midden in een revalidatieproces, na mijn kruisbandoperatie. Gelukkig mocht ik uit de sportschool de loopladder en de medicijnbal mee naar huis nemen, zodat ik wel wat kan doortrainen. Maar liever had ik gewoon verder gewerkt aan mijn herstel in de sportschool.”

Andere spelers klimmen op de fiets of rennen een rondje, weet Hilberts. „En anderen werken in de zorg of zijn bezig met een grote verbouwing, dus die hebben fysieke inspanning genoeg. We proberen elkaar waar mogelijk te motiveren zodat we er stáán, mocht de veldcompetitie nog uitgespeeld worden.”

Een beetje prikkelen

Ook de thuishaven van Noveas ligt er momenteel maar verlaten bij. Bij de vierdeklasser uit Steenwijk heeft coach Gert Bakker nog geen trainingsschema de deur uit gedaan, richting zijn spelersgroep. „Maar als deze situatie nog een week of twee aanhoudt, zal ik ze wel een beetje proberen te prikkelen om wat voor zichzelf te gaan doen. Het moet niet zo zijn dat, als we straks weer de wei in kunnen, je bij de eerste sprint al staat uit te hijgen.” Net als zijn collega’s hoopt Bakker dat er dit seizoen nog gekorfbald kan worden. „Als het virus half april onder controle is, kunnen we begin mei misschien weer met de veldcompetitie verder. Om wat wedstrijden in te halen, moet je dan misschien een keer of wat doordeweeks spelen. Er is veel mogelijk, als iedereen zich een beetje bereidwillig opstelt. Maar het zou me ook niet verbazen dat, wanneer deze situatie nog wat langer aanhoudt, de gehele veldcompetitie wordt geschrapt en we nu al zomerstop hebben.”

KNKV

Het KNKV (Koninklijk Nederlands Korfbalverbond) heeft afgelopen donderdag besloten om de besluitvorming over de afwikkeling van de zaalcompetitie in het topkorfbal - van onder meer de Korfbal League, de hoofdklasse, de hoofdklasse A-jeugd en de bijbehorende evenementen - én die over de tweede helft van de veldkorfbalcompetitie op te schorten tot (voorlopig) maandag 6 april. Dit geldt eveneens voor de afwikkeling van de zaalcompetitie in het wedstrijdkorfbal, wat de rangschikking en promotie- en degradatieregeling betreft.

In het breedtekorfbal wordt de zaalcompetitie 2019-2020 als ‘niet gespeeld’ beschouwd.

In de veldcompetitie zijn in ieder geval alle duels tot en met 16 april afgelast.