Fit blijven dankzij bierkratten en flessen wijn

Meppel/Steenwijk - Je lichaam in vorm houden met flessen cola, kratten bier en pakken rijst. Maar ook speel- en klimrekken worden gretig als hulpmiddelen gebruikt. Via sociale media duiken allerlei filmpjes op van sporters die vanwege het coronavirus niet in de sportschool kunnen sporten en toch een creatieve oplossing zoeken. Hoe sportscholen en online elkaar in de coronatijd blindelings vinden.

Nadat ze op de fiets weer een oefenmatje voor een thuistraining heeft afgeleverd, springen haar de tranen in de ogen. Sportschoolhouder Ankie Smid uit Meppel blijft met haar aanstekelijke glimlach vaak positief, maar soms wordt het ook haar even te veel. Gelukkig kan ze, net als veel collega’s, op steun van leden gebruikt. Die laten de sportschool niet in de steek, ook al kunnen ze er niet naartoe. Het is een tijd waarin de creativiteit van sportschoolondernemers naar boven komt. Online-trainingen zijn nu de norm. ,,We hebben zelfs klanten erbij gekregen, nu we dit online aanbieden.”

In de huiskamer

Smid zit altijd boordevol ideeën, maar nu borrelt het extra. Juist nu. Want: ,,De echte ondernemer komt nu naar boven. Je moet creatief zijn”, vertelt ze strijdvaardig. En dus brengt ze de oefenmatjes rond bij haar klanten. ,,Zo blijf ik zelf ook een beetje in beweging”, vertelt ze met een knipoog. ,,We hebben ook ‘Hoe fit is Meppel?’ opgenomen. Mensen moeten daarvoor een bal in huis hebben. Hebben ze die niet, dan breng ik ook die bij hen langs. Ze vinden het superleuk. ‘Wat blijf je vrolijk, we blijven je steunen’, krijg ik te horen.”

Ze had een paar weken geleden niet kunnen bevroeden dat ze de sportschool, die ze samen runt met haar zoon Jari Mooij, moest sluiten. ,,De eerste strop had ik al gehad, omdat alle sportevenementen niet doorgaan en sportclubs gesloten zijn.” Haar sportschool is gevestigd in de Topsporthal in Meppel en daar runt ze ook het horecagedeelte.

,,Het gehele horecadeel lag al even stil. We hadden voor de sportschool al de nodige maatregelen getroffen, maar dit had ik niet verwacht. Ik heb klanten die al 30 jaar bij mij sporten, het is een heel mooie, trouwe doelgroep die mij blijft steunen. En ik steun hén. Ze kunnen soms echt niet zonder sport, want het is ook een deel medisch. Van de online-trainingen word ik zelf wel blij, en de klanten ook. ‘Goh, Ankie, zó leuk om jou in de huiskamer te hebben’, vertellen ze dan. Het kinderdansen pakken we ook op. K3-dansjes en streetdance gaan via de televisie of computers door Meppel. We zijn creatief bezig. We gebruiken voor oefeningen kratten bier, flessen water (‘Of wijn!’), trappen en stoelen. Ik hoop dat ik al die weken zo creatief kan blijven.”

Gezond verstand

Jan Willem Koopman van Racket & Fitness Centrum Steenwijk blijft optimistisch. ,,We proberen in contact te blijven met onze klanten”, vertelt hij. ,,Dagelijks plaatsen we een oefening van de dag, die mensen thuis in de huiskamer of in de tuin kunnen doen. Daarbij nemen we de hiervoor geldende regels van het RIVM in acht. We delen de oefeningen via Facebook en Instagram. Iedere ochtend om tien uur komt een nieuwe oefening online. Een aantal keren gaan we live, daar beginnen we dinsdag mee.”

Koopman probeert zo goed mogelijk te communiceren naar de leden. „We bieden bijvoorbeeld veel personal training aan. Dat kan nu niet in ons centrum. Qua schema’s bedien ik de mensen nu via sociale media of een live-chat. Zo bedien je de mensen toch zo goed mogelijk. Ik bel bovendien dagelijks met mijn personal training-klanten, om te vragen hoe het gaat en of ik nog iets kan betekenen. Het dagelijks posten van oefeningen en het contact met klanten is belangrijk. Ons concept blijft daardoor zichtbaar”, stelt Koopman. Hij vindt de besluitvorming begrijpelijk: ,,En daar houden we ons aan, zolang dat nodig is. We adviseren iedereen om zijn of haar gezonde verstand te gebruiken en zich te houden aan de richtlijnen die in deze tijd gelden. Dat is echt heel belangrijk.”

Klusjes

Bij Lifestyle Center Meppel hebben leden toegang tot een digitale omgeving, zodat het contact behouden blijft en online-trainingen kunnen worden gevolgd. Michael Lubsen: ,,Het is een heel bijzondere situatie. We hadden geen keuze. Ik ben direct gaan zoeken naar mogelijkheden om in contact te blijven en onze sporters alternatieven te bieden. Dat wordt goed ontvangen. We proberen ze iedere dag weer iets te geven. Ik verwacht dat het langer doorloopt dan 6 april.” De huidige situatie vergt nogal wat aanpassingen. Op financieel gebied maakt Lubsen zich geen zorgen. Voor medewerkers wordt een oplossing gevonden. ,,Voor de mensen die ik in dienst heb, is inmiddels werktijdverkorting aangevraagd. Zelf probeer ik online veel zaken te regelen. Vanaf deze week gaan we zelf aan de slag met klusjes, schilderwerk, en dingen die normaal blijven liggen.”

Volgens Lubsen doen zijn sporters er alles aan om fit te blijven. ,,Je ziet dat mensen heel creatief worden. De situatie biedt ook mogelijkheden. En als je goed contact hebt met je leden, kunnen ze veel begrip opbrengen.” Gisteren konden sporters losse materialen ophalen, om tijdelijk te lenen. ,,Ik heb hier veel materialen, zoalsn elastieken, banden, bokszakken. Dit wordt goed opgepakt.”

Net als bij alle andere sportscholen blijven de deuren van Anytime Fitness in Steenwijk dicht. Om de mensen toch in beweging te krijgen, gaan de medewerkers van deze sportschool de komende dagen contact zoeken met alle leden. ,,Wij verzorgen nu trainingen op afstand. Wij bellen de leden allemaal op, want we willen het zo persoonlijk mogelijk houden. We vertellen de mensen over de app die we hebben, waar allerlei trainingen op staan. Zo kunnen de mensen thuis lekker aan de slag blijven”, stelt een woordvoerder.

Persoonlijke touch

Zolang het coronavirus restricties veroorzaakt, gaat Anytime Fitness iedere week een nieuwe work-out promoten. ,,Steeds meer mensen blijven thuis, maar iedereen moet wat gaan doen. Een week niks doen is ook niets. Wij willen er een persoonlijke touch aan geven. We bellen iedereen op, we maken afspraken op afstand en dat blijven we ook doen. We gaan via de telefoon contact hebben over hoe het gaat, wat we kunnen verbeteren en hoe de trainingen verlopen.”