Wandelpaden in De Wieden dicht door coronacrisis

Steenwijkerland - Beheerders van natuurgebieden in de Kop van Overijssel doen nu niet alleen een dringend beroep op mensen om niet massaal te gaan wandelen in het bos en grote drukte te vermijden. Natuurmonumenten heeft extra maatregelen genomen door in De Wieden enkele wandelpaden te sluiten. Er kan bijvoorbeeld niet meer gewandeld worden op het Laarzenpad en het Vlonderpad in de nabijheid van het bezoekerscentrum. De maatregel geldt vooralsnog tot 6 april.

De parkeerplaatsen, ook die bij het gesloten bezoekerscentrum aan het Beulakerpad in Sint Jansklooster, blijven wel open. „Wij willen de mensen niet de mogelijkheid onthouden om naar buiten te gaan, maar op borden bij de parkeerplaatsen geven we wel aan dat wandelaars afstand (anderhalve meter) tot elkaar in acht moeten nemen”, licht Bernadette Haverkort, manager van het bezoekerscentrum toe. „Op de poster roepen wij de mensen tevens op, als er sprake is van grote drukte, om om te keren en naar huis te gaan”, zegt Haverkort.

‘Echt zo dom?’

Afgelopen weekeinde negeerden mensen in De Weerribben en De Wieden net als op het strand en in de bossen, de oproepen om afstand te houden in de natuurgebieden. Het was er erg druk en het miegelde van de recreanten die er een frisse neus kwamen halen. Die massaliteit leverde ook een hoop ergernissen op bij diverse inwoners in de Kop van Overijssel. „Weerribben en Wieden worden overlopen door duizenden mensen. Hebben jullie nou echt allemaal lak aan wat er gevraagd wordt”, was de boze reactie van een Overijsselaar. „Zijn jullie nou echt zo dom?”, vraagt hij zich af. „En de mensen in de zorg maar beulen om levens te redden. Echt schandalig en dom. Wie de schoen past trekke hem aan”, sluit hij verontwaardigd af.

Weer een andere verontruste bewoner van de Kop van Overijssel stelt dat hij tijdens een wandeling in het bos werd besnuffeld door een loslopende hond. Dat heeft hij ervaren als ongewenst contact. Ook zag hij grote groepen MTB-fietsers in ‘elkaars adem fietsen’. „Dat is toch vragen om verdere verspreiding van het nieuwe virus. Moet nu werkelijk eerst alles verboden worden voordat men begint te snappen dat dat in het licht van de huidige crisis niet oké is?”, zo vraagt hij zich af. Hij suggereert vervolgens om op de te smalle fietspaden en wegen tijdelijk eenrichtingsverkeer in te stellen om zo het aantal mogelijke besmettingen terug te dringen. „In andere gevallen zouden veel gebruikte doorsteken tijdelijk moeten worden gebarricadeerd”, vindt hij. De man zegt zich grote zorgen te maken vanwege enkele mogelijke gevallen van besmetting in zijn familie en kennissenkring. „Ik krijg steeds meer het gevoel dat het grootste gevaar schuilt in het onverschillige en weerspannige gedrag van zowel mensen als instanties”, reageert de man tenslotte.

Afsluiten Vlonderpad en Laarzenpad

Een van de redenen om het Vlonderpad en het Laarzenpad in De Wieden af te sluiten is dat deze paden maar een meter breed zijn en wandelaars zich niet aan de voorgeschreven anderhalve meter kunnen houden. Boswachter Haverkort begrijpt overigens wel dat veel mensen door het mooie weer van de afgelopen dagen een ommetje willen maken. “het laarzen- en vlonderpad zijn daar bij uitstek geschikt voor, maar het is momenteel in deze situatie niet verantwoord, hoe spijtig wij het ook vinden”, laat Haverkort weten.

Zij zegt ook te doen te hebben met de 80-90 vrijwilligers die actief zijn voor Natuurmonumenten in De Wieden en nu thuis zitten, want alle activiteiten zijn gecancelled. „Het zijn doorgaans mensen die de 60 zijn gepasseerd. Zij zijn altijd heel betrokken bij Natuurmonumenten en nu willen wij ons betrokkenheid tonen door ze te bellen en te vragen hoe het met ze gaat en of ze hulp nodig hebben. Zij hebben natuurlijk ook zorgen. Ik geef ze ook tips om natuurwebsite te bezoeken”, zegt Haverkort.

Gezond verstand

In het Kuinderbos daarentegen was het volgens boswachter Harco Bergman weliswaar druk maar gedroegen de wandelaars zich gedisciplineerd. „Ik had geen dienst, maar heb privé wat gewandeld. De klachten en ergernissen elders in het land over de te grote drukte herkende ik niet. Maar ik ben natuurlijk niet overal geweest”, aldus Bergman.

Ook Bergman toont begrip dat de mensen in deze tijden even ‘lekker willen uitwaaien’. „Dat geldt ook voor de jongeren, die als ze klaar zijn op de computer ook even naar buiten willen. Maar iedereen moet de regels wel respecteren”. De Kuinderse boswachter had ook positieve ervaringen. „Ik zag kinderen een bal naar elkaar toeschieten en zij bleven zeker vijf meter bij elkaar vandaan. Dan is zo’n balspel een mooi hulpmiddel om afstand te houden”, meent Bergman. „Je moet de mensen ook even de tijd geven om aan de nieuwe situatie te wennen. Ik ga uit van het gezonde verstand van de mensen”, aldus de boswachter.