Eigenaar vlindertuin in Havelte boos over rol van sommige kredietverstrekkers tijdens coronacrisis

De coronacrisis brengt ook in Drenthe talloze ondernemers in het nauw. Eigenaar Erik Hendriks van de vlindertuin in Havelte windt zich op over de rol van sommige kredietverstrekkers in deze uitzonderlijke tijd.

De tv-kijker zag Kees van Dijkhuizen vorige week donderdag zowaar even glimmen. ,,In de vorige crisis”, sprak de hoogste baas van ABN Amro, ,,waren banken onderdeel van het probleem. We zijn blij dat we nu onderdeel van de oplossing zijn.”

Even daarvoor hadden zijn bank, ING, Rabobank, Volksbank en Triodos bekendgemaakt dat zij het door de corona-uitbraak geteisterde bedrijfsleven de hand gingen toesteken.

Gezonde bedrijven met een krediet van hooguit 2,5 miljoen euro krijgen een half jaar uitstel van hun aflossingsverplichting. Zelf gaat ABN Amro nóg verder: deze ondernemers betalen tijdelijk ook geen rente. Bovendien hoeven ze niet zelf in actie komen om het te regelen, tenzij ze de komende zes maanden willen blijven doorbetalen.

Kredietverstrekker zonder winstoogmerk

Erik Hendriks vertelt dat hij voor zijn Vlinderparadijs Papiliorama in het Holtingerveld een ‘kleine lening’ heeft afgesloten bij Qredits. Deze vanuit Almelo opererende kredietverstrekker, die werkt zonder winstoogmerk, focust zich op startende en kleine bedrijven. Veel ondernemers in deze categorie hebben eerder nul op het rekest gekregen bij de grote commerciële banken. Zij kunnen in Almelo maximaal 250.000 euro lenen.

Hendriks is boos dat uitgerekend Qredits niet meedoet aan de vorige week bekendgemaakte regeling van ABN Amro en de vier andere banken. ,,Ja, je kunt ook bij Qredits een half jaar uitstel aanvragen van de betaling van aflossingen. Maar de rente loopt gewoon door! Uitgerekend kleine bedrijfjes worden in deze crisistijd dus opgezadeld met honderden of zelfs duizenden euro’s aan extra kosten.”

Hij laat een recente, hoog oplopende mailwisseling hierover zien tussen hemzelf en diverse medewerkers van de stichting.

Qredits: Kritiek is niet terecht

Bij Qredits zelf vindt men de kritiek van de baas van de Havelter vlindertuin niet terecht. Operationeel directeur Roy Spit erkent dat ondernemers die om uitstel van de aflossingsverplichting vragen wel gewoon rente moeten blijven betalen. ,,Maar die hebben we dankzij financiële hulp van het ministerie van Economische Zaken kunnen verlagen tot maar 2 procent! En na dat half jaar krijgen onze klanten niet alsnog de rekening gepresenteerd.”

De rente gaat dan terug naar het oude niveau, maar de clièntele zal de door Qredits gederfde inkomsten niet hoeven op te hoesten.

,,Dit is een echt een unieke regeling”, vindt Spit. Hij meent dat de door Qredits gekozen aanpak in meer opzichten in het belang is van de klanten. ,,ABN Amro biedt uitstel van aflossing én rente aan, maar na dat toch al moeilijke half jaar zit je als ondernemer zomaar met dubbele lasten. Het aanbod is een typische sigaar uit eigen doos.”

Spit vertelt dat Qredits daarnaast de komende zes maanden een pool van een kleine honderd, ervaren ondernemers achter de hand houdt, die cliënten desgewenst met raad en daad terzijde kunnen staan.

Vlindertuin is nog geopend

Vlinderparadijs Papiliorama, bij Toegangspoort Holtingerveld, is overigens nog altijd open. Hendriks: ,,We zorgen er voor dat er nooit te veel bezoekers tegelijk binnen zijn. En in de winkel en het zelfbedieningsrestaurant letten we er op dat mensen voldoende afstand tot elkaar houden.”