Helder weer en weinig lijnvluchten. Luchtfotografen vallen op met 'heen-en-weertjes' boven Nederland

Vraagje in de inbox: “Snappen jullie waarom vliegtuigen zulke routes afleggen? Ik hoop dat jullie een antwoord hebben. Dit zijn drie vluchten die op dit moment zijn te zien op Flightradar. Da’s toch vreemd?”

En deze lezer was niet de enige die navraag deed over de gekke, soms kaarsrechte strepen op de app Flightradar. Zowel bij de redactie van Dagblad van het Noorden als bij Sikkom kwamen vragen binnen over de gekke ‘heen- en-weer-’-patronen van vaak kleine vliegtuigen.

Weinig verkeer en een kraakheldere lucht

Groningen Airport Eelde kreeg ook al vragen over de vreemde bewegingen, zo blijkt als Sikkom-verslaggever Willem Groeneveld erachteraan belt. ,,Daar zijn vandaag al meerdere telefoontjes over geweest. Maar het is heel simpel: dat zijn vluchten van het kadaster of bijvoorbeeld Google om het land met foto’s en lasers goed in kaart te krijgen.”

En ook professionele luchtfotografen maken gebruik van het kraakheldere weer om hun portfolio up to date te maken met nieuwe luchtfoto’s.

Normaal gesproken is er op Flightradareen wirwar van grote en kleine vliegtuigen te zien. Maar door de coronacrisis staan alle grote lijnvluchten en charters nu aan de grond. ,,Er zijn amper vliegtuigen in de lucht. Dan vallen deze strepen op Flightradar ineens enorm op’‘, zegt de medewerker.’‘

,, Ook in de provincie vragen mensen zich af waarom er de hele tijd een vliegtuig heen en weer vliegt, terwijl het luchtruim zo goed als gesloten is. En sommige mensen zijn paranoïde geworden dankzij corona, dus bellen ze sneller dan normaal. Maar er is niks aan de hand.”

Altijd in deze periode

Het is zelfs de normaalste zaak van de wereld in deze tijd van het jaar, weet de luchthavenmedewerker. ,,Ze gaan in deze periode allemaal omhoog omdat het doorgaans erg helder is en de bomen zijn nog vrij van bladeren, waardoor het zicht veel beter is dan in de zomer, herfst of winter.”


MEER LEZEN?
Mis niets van het nieuws uit Meppel en omgeving!