Meppel moet het dit jaar doen zonder Grachtenfestival

Meppel - Het Grachtenfestival 2020, dat op 12, 13 en 14 juni gehouden zou worden, is afgelast. Dat heeft het bestuur zojuist bekend gemaakt.

„We hebben de zware beslissing moeten nemen om het Grachtenfestival 2020 af te gelasten”, laat voorzitter Arnold Schuurman weten. „In onze optiek is het de enige juiste beslissing die we op dit moment kunnen nemen.”

Door de coronacrisis is de mogelijkheid om een veilig en goed festival te organiseren stil komen te liggen. „We kunnen niet meer vergaderen met het bestuur. We kunnen niet meer in contact treden met onze vrijwilligers via voorlichtings- en instructieavonden, voorbereiden met overheidsinstanties in kader van veiligheid is niet mogelijk. Omdat vooralsnog geen evenementen meer georganiseerd kunnen worden tot 1 juni, verwachten we een enorme bezoekerstoeloop die op een open evenemententerrein als het onze niet beheersbaar is”, somt Schuurman de argumenten op om het waterevenement af te gelasten. „Daarnaast willen we de veiligheid voor bezoekers, vrijwilligers en deelnemers kunnen garanderen.”

„We realiseren ons dat het een enorme teleurstelling is”, vult Dick Ganzinga namens de organisatie aan. „Voor bezoekers, maar ook de Meppeler ondernemers, marktkooplui en exploitanten. We hebben een weloverwogen besluit genomen en geven op deze manier duidelijkheid.”

Ook City Swim afgelast

Met het afgelasten van het Grachtenfestival komen ook de aanvullende activiteiten te vervallen, zoals de Meppel City Swim, Meppel aan Zee en het balgenfestival.

In 2021 hoopt het bestuur op 11, 12 en 13 juni weer een compleet stadsevenement te kunnen organiseren.