Wees extra alert op aanrijdingen met reeën, ook al is het rustiger op de snelweg

Hoogeveen - Als de wintertijd wordt omgezet naar de zomertijd, in de nacht van zaterdag op zondag, begint de jaarlijkse piek in het aantal fatale aanrijdingen met reeën. De periodes waarin reeën zich wat meer verplaatsen, vallen dan samen met zowel de ‘ochtend- als avondspits’. Vereniging Het Ree adviseert automobilisten om extra goed op te letten op de provinciale en gemeentelijke wegen.

Ook al is het wegverkeer door het vele thuiswerken rustig geworden, betekent dat niet dat dit gevaar er nu niet is. Rijkswaterstaat waarschuwde vorige week juist extra dat wilde dieren nu juist een extra risico vormen. ,,Waar het langsrazende verkeer normaal gesproken klein en middelgroot wild afschrikt, komt er nu veel minder vaak een voertuig langsgereden", aldus Rijkswaterstaat.

Dieren wanen zich veilig

Weggebruikers moeten ondanks de relatief lege snelwegen alert zijn, vindt Rijkswaterstaat.,,Dieren zijn onvoorspelbaar en kunnen, als zij zich veilig wanen, plotseling oversteken. Let dus tijdens je rit goed op de weg én op de berm om de kans op een aanrijding te voorkomen."

Jonge bokken worden verjaagd

Jaarlijks komen in Nederland ongeveer tienduizend reeën om in het verkeer. In het voorjaar vallen de meeste slachtoffers. Dan gaan de reeën namelijk terug naar hun eigen territorium, nadat ze in de winter vaak in groepen bij elkaar leefden. De oude reebokken verjagen de jonge reebokken, waardoor die op zoek gaan naar een eigen leefgebied. Daarbij steken ze geregeld wegen over, vooral in de schemerperiodes of de nacht.

Na een eventuele aanrijding dient u te parkeren naast de weg, met uw stadslicht en achterlicht aan. Bel de politie (0900-8844) om uw locatie door te geven en wacht op de politie of faunabeheerder. De gemiddelde financiële schade voor een automobilist bedraagt zo’n 2500 euro.