Meppel aan Zee komt los van Grachtenfestival (en gokt op tienduizenden bezoekers)

Meppel - Meppel aan Zee gaat zijn eigen koers varen. Het evenement heeft zich losgekoppeld van het Grachtenfestival. De organisatie hoopt zo verder door te kunnen groeien.

Voorzitter Jan Albert Westenbrink van stichting Meppel aan Zee heeft een doel voor ogen. Over enkele jaren moet het evenement „tienduizenden bezoekers naar onze haven trekken”.

Meppel aan Zee ontstond vier jaar geleden, nadat de organisatie van het Grachtenfestival het programma wilde uitbreiden. Tijdens Meppel aan Zee kunnen bezoekers een kijkje nemen bij bedrijven in de Meppeler haven. Met pendelboten worden mensen van het ene naar het andere bedrijf gebracht.

„Wij hebben van meet af aan de nadruk gelegd op het laten zien wat er allemaal in een haven gebeurt”, vertelt Jan Albert Westenbrink. „Daarbij vroegen wij van de bedrijven in het havengebied om hun deuren letterlijk open te zetten.” Het evenement kreeg door de jaren heen steeds meer draagvlak. Vorig jaar deden TB Shiprepair, Op- en Overslag Meppel, MCS Meppel, Koudasfaltcentrale KWS, Alumax en Jachthaven Meppel mee. Volgens Westenbrink is daarmee nu voldoende draagvlak gecreëerd om Meppel aan Zee verder te laten groeien. „Daar werken wij nu hard aan.”

Schijnwerpers

De organisatie heeft de ambities voorgelegd aan betrokken bedrijven en overheden. „Daarmee hopen wij op nog meer steun voor Meppel aan Zee, want onze prachtige haven verdient het om volop in de schijnwerpers te staan.”

Dit jaar zou Meppel aan Zee al niet tegelijk gehouden worden met het Grachtenfestival. Meppel aan Zee stond gepland voor 19 september, waar het Grachtenfestival op 12, 13 en 14 juni zou plaatsvinden. Beide evenementen gaan vanwege het coronavirus niet door.