Meppeler ondernemer begint petitie voor gratis parkeren (om ondernemers boost te geven na coronacrisis)

Meppel - Herwin Esselbrugge, eigenaar van het Meppeler bedrijf United Carshops Benelux, is een petitie gestart om ook na de coronacrisis het parkeren in de gemeente Meppel gratis te maken. „Om na de crisis weer een boost te geven aan de winkels en horeca moeten we gratis parkeren. Een hart onder de riem voor de ondernemers.”

„Wat gaan we na de coronacrisis doen? Daar hoor je nog niet heel veel mensen over. Terwijl je over het herstel al wel vast moet nadenken, zodat het zometeen zo snel mogelijk gaat.”

En dus startte Esselbrugge de petitie. Inmiddels (maandagochtend, red.) staat de teller op 245. „Bij een serieus aantal ga ik de petitie aanbieden aan de burgemeester”, vertelt Esselbrugge. Stiekem hoopt hij op „een paar duizend” handtekeningen. „We zien wel wat het uithaalt.”

„Als je gratis parkeren toelaat in je stad, zorgt dat voor een stijging van de omzet. Betaald parkeren is een gemakkelijke belemmering voor mensen om naar je stad te komen.”

Staphorst en Steenwijk

Gratis parkeren is al lang een gespreksonderwerp in Meppel. En het is ook een irritatie van Herwin Esselbrugge. Hij heeft zijn bedrijf aan de Paardemaat in Meppel, hij woont in Nijeveen, maar winkelt in Steenwijk of Staphorst. Omdat het daar gratis parkeren is.

„Het is gewoon de irritatie van het betalen. Als ik op een terras zit en mijn parkeertijd is om, bestel ik geen tweede drankje. Dan reken ik af en ga ik naar mijn auto.”

Nuance

Overigens hoeft het parkeren in Meppel wat hem betreft niet helemaal gratis te worden. „Doe het alleen voor het centrum, of een gedeelte. Stel een limiet vast. Er zijn genoeg nuances te bedenken. Ik snap best dat je niet vier uur lang gratis kan parkeren in de Woldstraat. Doe dan alleen het eerste kwartier, zodat mensen snel even een boodschap kunnen halen.”

Nadenken over herstel

Met de petitie wil hij vooral de discussie op gang brengen. „Besluitvorming van de politiek duurt vaak wel even. Daarom kunnen we er beter nu al mee beginnen. Zodat over een maand of drie, als het ook weer mooi weer wordt, de terrassen weer standaard goed vol zitten.”

De petitie is online te ondertekenen op secure.avaaz.org en te vinden via Facebook.

De gemeente heeft momenteel het parkeren al gratis gemaakt. Maar dan om een andere reden. De parkeerautomaten zijn afgeschermd vanwege hygiëne, zodat mensen de toetsen niet meer aan hoeven te raken.