Actie gratis maaltijden voor Drentse voedselbanken oogst bijval

Drenthe steunt de Voedselbanken met man en macht. Sportorganisaties die restanten drank en snoep uit de kantine doneren, kwekers die met kratten vol komkommers komen, een pluimveehouder die 2160 eieren doneert. Het kan niet op voor de voedselbanken.

En wat te denken van de klanten uit Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze? Zij kunnen likkebaardend een gratis maaltijd tegemoetzien. Met dank aan het een-tweetje dat Erik Davids met Ginetta Houwing heeft opgezet. Hij is een marketingman uit Assen, zij runt vanuit Eext evenementenbureau PLUK Events dat beschikt over een professionele keuken. Bemand door chef-koks die hun hand er niet voor omdraaien te koken voor vijfhonderd tot duizend man, maar door de coronacrisis zijn alle evenementen afgeblazen. Dat deed Davids achter zijn oren krabben.

Bejaarde overbuurman als inspiratie

Zijn alleenstaande bejaarde overbuurman was de inspiratiebron. ,,Via de kerk kreeg hij maaltijden, maar na de corona-uitbraak werd die service stopgezet. Nadat hij een paar dagen op vla en appelmoes heeft geleefd, ben ik voor hem gaan koken. Maar al gauw bedacht ik dat die zoute pasta’s op de lange duur nooit goed kunnen zijn voor zijn gezondheid. Zo kwam ik op dit idee.”

Ginetta Houwing was meteen enthousiast. ,,Ik vond het vreselijk om te horen dat mensen geen eten van de voedselbank meer kunnen ontvangen vanwege het coronavirus. Of als je ouder bent en je kinderen en kleinkinderen niet kunt zien vanwege corona. En dan valt je maaltijdservice ook ineens weg. Hoe voel je je dan? Dus kom op, dit doen we gewoon.”

‘De eerste 150 maaltijden kunnen we al bereiden’

Nadat de twee in het radioprogramma Cassata bij RTV Drenthe hun plan wereldkundig hadden gemaakt, raakte alles in een stroomversnelling. Davids: ,,We werden overstelpt met reacties als ‘wat vet’ en ‘top dat jullie dit doen.’” Op de website Drenthe Steunt die hij optuigde, stroomden de donaties en aanmeldingen van vrijwilligers die maaltijden willen bezorgen binnen. ,,De eerste 150 maaltijden kunnen we bereiden en we hebben al drie vrijwilligers die willen bezorgen, onder wie een ondernemer uit Haren die niets te doen heeft omdat zijn fitnesscentrum dicht is. Het loopt als een trein.” Voor klanten van de voedselbank zijn de maaltijden gratis. ,,Wij geven vouchers aan de voedselbank Hart van Drenthe. Het is aan de voedselbank om te bepalen welke klanten er het meest behoefte aan hebben. Ouderen betalen 7 euro en kunnen zich via de website aanmelden.”

Over een week moeten de eerste maaltijden in de gemeenten Assen, Tynaarlo en Aa en Hunze worden afgeleverd. De bedoeling is op den duur het hele werkgebied van de voedselbank Hart van Drenthe te kunnen bedienen, zodat ook klanten uit plaatsen als Smilde, Beilen en Gasselternijveen kunnen meeprofiteren. Voorzitter Valery Hoogendoorn van de voedselbank Hart van Drenthe is blij met dit initiatief. ,,Geweldig als dit gaat lukken.”

De gemeente Assen is met Hart van Drenthe nog steeds naarstig op zoek naar een geschikte locatie die kan dienen als dependance voor de voedselbank. Tot die gevonden is krijgen klanten supermarktbonnen. Vanuit Aa en Hunze (eens in de twee weken), Midden-Drenthe en Tynaarlo (beide eens per week) verloopt de distributie van voedselpakketten volgens plan, al loopt het gekrompen vrijwilligersleger daar wel op zijn tenen. ,,Er is dringend behoefte aan nieuwe vrijwilligers”, zegt Hoogendoorn. Hart van Drenthe werd eind vorige week verrast door een pluimveehouder uit het Drentse Zuidwolde die 2160 eieren schonk.

Geen schraalhans maar vetpot

Schraalhans is niet langer keukenmeester van de voedselbanken. Door de corona-uitbraak kwamen ze in de hoek te zitten waar de klappen vallen. Enerzijds omdat hun vrijwilligersleger voor het merendeel bestaat uit senioren die vanwege het risico op besmetting juist nu niet inzetbaar zijn. Anderzijds vanwege de aanvankelijke hamsterwoede onder supermarktklanten, waardoor de aanvoer vanuit de supermarkten stokte. Zowel in Emmen als Assen is de gemeente nu de voedselbank te hulp geschoten bij het verstrekken van voedselpakketten.

Hartverwarmend

Tot opluchting van voorzitter Harrie Timmerman (80) van de voedselbank Zuidoost-Drenthe die vanwege zijn leeftijd ook vanuit huis werkt. ,,De gemeente Emmen heeft haar nek uitgestoken en daar ben ik dankbaar voor. Alle vijftien uitgiftepunten zijn gesloten. Ambtenaren van de gemeentelijke diensten, het Rode Kruis en Humanitas zijn vanaf vandaag (maandag) in touw om de pakketten bij de zevenhonderd adressen op de stoep te zetten, vanmorgen is ons rondje langs de supermarkten weer opgestart en de landelijke aanvoer vanuit het distributiecentrum komt ook weer op gang.” Hij ervaart de steun uit onverwachte hoek als hartverwarmend.

Twintig kratten komkommers

,,Eind vorige week leverde een kweker uit Erica twintig kratten komkommers af. Die waren bedoeld voor de export en zouden anders bij het afval worden gestort.” Ook vanuit de voetballerij werden restanten drank en snoep uit de kantine bezorgd. Eerst van FC Klazienaveen, waarna de scheidsrechtersvereniging Hondsrug Zuidoost Drenthe (HZOD) het voorbeeld volgde. Voorzitter Theo Hein: ,,Al onze activiteiten zijn voorlopig opgeschort tot augustus. Kachel en koelkast zijn uitgezet. Je kunt beter je voorraad schenken aan de voedselbank dan wachten tot alles over de datum is. We hopen dat meer verenigingen dit voorbeeld volgen.”

Zuidwest-Drenthe

Bij de voedselbank Zuidwest-Drenthe lopen de vrijwilligers op hun tenen om te zorgen dat alle klanten worden bediend. Coördinator Bert Koetsier: ,,Nu een kwart van onze vrijwilligers niet inzetbaar is, moet de rest een tandje bijzetten. Het uitdelen van de pakketten gebeurt via onze uitgiftelocaties. Klanten komen op afspraak per twee of drie tegelijk hun pakket afhalen en dan gauw weer wegwezen, zonder een praatje. Het is een hele organisatie, maar we slaan ons er nog net op eigen kracht doorheen.”