Niet aangemerkt als cruciaal beroep: dierenwelzijnsorganisaties maken zich zorgen

Nederlandse dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Dierenambulance Noord- en Midden-Drenthe, doen een dringend beroep op de overheid om dierverzorgers, dierenambulancemedewerkers en dierenartsen alsnog toe te voegen aan de lijst cruciale beroepen.

Omdat de beroepen momenteel niet als cruciaal worden aangerekend, is er voor mensen in deze beroepsgroep geen kinderopvang beschikbaar. De dierenbescherming schrijft dat hierdoor de noodzakelijke zorg voor dieren ‘steeds meer in het gedrang komt’.

Meldingen

Volgens Marga Kuntz, coördinator Dierenambulance Noord- en Midden-Drenthe, is de impact van het coronavirus al duidelijk merkbaar. „We krijgen een stuk minder meldingen binnen. Normaal gesproken worden rond deze tijd van het jaar veel meer wilde dieren gevonden.”

De dierenambulance rijdt momenteel nog wel, maar wanneer er een volledige lockdown wordt afgekondigd, is dat niet meer het geval. „Gisteren kregen we een melding van een zwaan die ernstig gewond was. Wanneer wij ons beroep niet meer kunnen uitoefenen, blijft zo’n dier zwaar lijden en kan het nergens naartoe. Ik snap niet dat de overheid niet kan zeggen dat de beroepen omtrent het dierenwelzijn ook cruciaal zijn.”

Afgelopen weken hebben de dierenorganisaties gesprekken gevoerd met het RIVM en de betrokken ministeries. Er is nog geen besluit gevallen.