Meer thuisbevallingen tijdens coronacrisis

Steenwijk - Geen receptie, geen afscheidszoenen en zelfs geen handdrukken voor Aldi van der Zee. De verloskundige die 34 jaar geleden Verloskundigenpraktijk Steenwijk oprichtte, gaat midden in de coronacrises met pensioen. „Het is wel wat kaal zo, maar de bloemen en reacties op facebook zijn ook ontzettend leuk.”

De laatste weken van haar werkzame leven had Aldi zich wel wat anders voorgesteld. Net als andere gezondheidsinstanties moest de Verloskundigenpraktijk strenge hygiënemaatregelen nemen. „We werken met mondkapjes op en ontsmetten telkens de banken en stoelen.” Voor de zwangere vrouwen heeft dit ook ingrijpende consequenties. „De vrouwen moeten tijdens de controles alleen komen, partners en (schoon)moeders mogen niet mee. Ook hielden we de contacten met hen zo kort mogelijk en belden we vaak.” Aldi vindt het sneu en jammer voor de zwangere vrouwen dat ze deze aanpak moeten hanteren. Ook betreurt ze het dat kersverse ouders in deze periode nauwelijks kraamvisite mogen ontvangen.

Geen receptie

„Het is niet leuk om zo af te sluiten, maar er zijn grotere rampen,” zegt Aldi enkele dagen nadat ze afscheid heeft genomen van de Verloskundigenpraktijk. Dat iedereen gezond blijft, vindt ze veel belangrijker. „En ach, ik denk trouwens dat ik onder normale omstandigheden ook geen receptie had gegeven, ik houd er niet van om in het middelpunt te staan,” relativeert de Steenwijkse. Ze geniet van de lieve reacties op facebook die ze krijgt en de bossen bloemen die bij haar thuis worden afgeleverd. Aldi vindt het ook leuk om terug te blikken op haar lange carrière. Hoewel ze eerst lerares handvaardigheid wilde worden, volgde ze het advies van haar tante op om de opleiding tot verpleegkundige te gaan volgen.

De eerste werkervaring deed Aldi op in een ziekenhuis op Curaçao. „Ik werkte daar op de kraamafdeling en dat vond ik zo leuk, dat ik besloot om de verloskundigenopleiding te gaan doen.” Omdat het Aldi niet op een Nederlandse school aangenomen werd, week ze uit naar Londen. Na het behalen van het diploma werkte ze nog anderhalf jaar in Engeland. Terug in Nederland kocht ze samen met haar Schotse man de praktijk en woning aan de Looijersgracht in Steenwijk. Het werkgebied dat eerst alleen Steenwijk omvatte, breidde zich uit met Havelte, Vledder en Oldemarkt. „Onze praktijk werd later een maatschap, waarna we telkens stukjes praktijk verkochten aan anderen en zijn we met vier verloskundigen verder gegaan,” vertelt Aldi.

Dankbaar werk

Hoeveel baby’s Aldi op de wereld heeft gezet, kan ze niet vertellen, maar het zijn er ongetwijfeld enkele honderden geweest. Als je haar vraagt welke bevalling haar altijd is bijgebleven, noemt ze die van een vrouw waar ze net op het nippertje op tijd kwam. „Toen ik bij haar arriveerde, stond ze met één been in bad en het andere daarnaast, terwijl de baby al kwam.” Een mooie herinnering heeft ze ook aan een kind dat op de praktijk geboren werd. „Tijdens een controle braken de vliezen van de moeder en kwam de baby meteen. De vader moest bij de gemeente Looijersgracht 31 als geboorteadres opgegeven.”

Het werk van verloskundige is heel dankbaar werk, vindt ze. „Je werkt met vrouwen die je mag steunen in een hele bijzondere en blije tijd. Elke bevalling is anders. Het is altijd spannend, je weet nooit hoe het loopt.”

„Goed luisteren, kijken wat nodig is en vrouwen op een positieve manier er door heen slepen,” kenschetst ze haar aanpak. Daarbij maakte Aldi ook verdrietige en stressvolle momenten mee. „Als verloskundige heb je het mooiste, maar soms ook het moeilijkste beroep van de wereld,” zegt ze daarover.

Thuisbevallingen

In de beginperiode van Aldi’s loopbaan, werden de meeste baby’s thuis geboren. Tegenwoordig kiezen veel vrouwen voor het ziekenhuis, alhoewel tijdens de coronacrisis juist weer meer thuisbevallingen plaatsvinden. Nadat Aldi zelf drie keer moeder werd, ging ze iets anders tegen bevallingen aankijken. „Ik bedoel niet van hup, dat doen we even, maar heb vertrouwen in de natuur en geef je daar aan over. Een kind krijgen is geweldig, dat is de pijn echt wel waard!” zou ze tegen alle jonge vrouwen willen zeggen.

“Uitrusten en niksen”

De opvolgster van Aldi is Kelly Wietsma uit Darp. Zij is al parttime begonnen en zal vanaf juli volledig gaan meedraaien. Eigenlijk zou Aldi tot de zomer nog doorwerken, maar vanwege gezondheidsproblemen heeft ze besloten om een paar maanden eerder te stoppen. De contacten met zwangere vrouwen gaat Aldi wel missen. Dat ze elk moment, ook ’s nachts en in haar vrije tijd gebeld kon worden, echter beslist niet. „Alleen tijdens mijn vakanties had ik het gevoel: Ik ben echt vrij.” Voor de extra vrije tijd die Aldi nu krijgt, heeft ze wel bestemmingen. „Ik ga meer tuinieren, wandelen met de hond, uit eten en tijd met mijn dochters, familie en vriendinnen doorbrengen, maar eerst uitrusten en lekker niksen,” zegt ze met een lach.