Misdaadverslaggever Hendrik Jan Korterink is overleden

Misdaadverslaggever en schrijver Hendrik Jan Korterink is maandag overleden. Hij was 64 jaar. Korterink, een grote naam in de misdaadjournalistiek, was geboren en getogen in Rouveen.

„Vanochtend vroeg is Hendrik Jan overleden. Hoewel dit groot verdriet met zich meebrengt, is hij rustig gestorven. Hij heeft afscheid van ons, zijn gezin, kunnen nemen zoals hij dat wilde. Het is goed zo”, laat zijn dochter Anna op zijn website weten. Korterink had kanker. Hij woonde in een dorp op de Veluwe. De locatie bleef altijd geheim, voor de veiligheid van hem en zijn gezin.

Korterink was een nieuwsgierige Rouvener, Als jongen nam hij de Boerenpartij al op de korrel. Als 18-jarige trad hij in dienst van de Zwolse Courant. Een moord in Schuinesloot bij Slagharen was zijn eerste misdaadverhaal. Zijn carrière duurde 46 jaar. Korterink was niet iemand die vaak op de voorgrond trad. Hij bekwaamde zich in boeken en reportages. Gedegen, zeer goed geschreven én met humor, dat waren zijn handelsmerken. Misdaad boeide hem, vooral de psychologie achter de daden.

Hij werkte voor Peter R. De Vries, maar ook voor Panorama en Nieuwe Revu. De oud-Rouvener was een factor van betekenis in de misdaadjournalistiek. Hij schreef onder andere De zwarte schapen van Oranje, Moord in Nederland, De dynastie Van der Valk, Moordenaars op zwarte kousen, Bom in de Laurierstraat, de Holleeders en Crime scene Schilderswijk. In 2008 verschenen van zijn hand De wereld van de misdaad én zijn boek over de gevangeniservaringen van Thea Moear, onder de titel De Godmother in Panama. In 2009 verscheen Vrouwen in het kwaad, over zaken met vrouwen als dader, slachtoffer, advocaat en psychiater. Het is maar een fractie van zijn enorme oeuvre.

Samen met dochter Anna maakte hij Moord onder de zon, de Ros Tapes, De liquidatiedossers, deel 1, Fred Ros en Tott’s Vlucht. Dit boek vertelt het waargebeurde verhaal van de ontsnapping van Tottie Kiel uit de Koepelgevangenis in Breda. De 35-jarige Tottie Kiel wordt in 2007 veroordeeld voor een dubbele poging tot moord. Als ze in de vrouwengevangenis van Breda zit, begint ze aan een enorm karwei. Zonder dat haar bewakers ook maar iets in de gaten hebben, graaft ze een tunnel onder de gevangenismuur en ontsnapt ze op 21 februari 2010. De politie ontketent een klopjacht, maar Tottie is haar achtervolgers wekenlang te slim af.