Vaarverbod bij Giethoorn gaat vrijdag in

Giethoorn/Wanneperveen - Voor Giethoorn en omgeving geldt vanaf vrijdag 10 april een vaarverbod voor de recreatievaart. Dit vaarverbod is ingesteld vanwege de drukte met bootjes op een aantal plekken in en om Giethoorn afgelopen weekend. Hierdoor kwam de anderhalve meter afstand in gevaar.

„Na overleg met mij heeft Peter Snijders, voorzitter van de Veiligheidsregio, een vaarverbod voor Giethoorn en omgeving ingesteld. Want ondanks de oproep om thuis te blijven was er afgelopen weekend op een aantal plekken toch sprake van te veel bootjes in en om Giethoorn. Dat levert besmettingsgevaar op en vormt dus een groot gevaar voor de gezondheid”, vertelt burgemeester Rob Bats. 

„Aangezien de weersverwachting voor de komende periode zonnige dagen belooft en het paasweekeinde voor de deur staat is een tijdelijk vaarverbod noodzakelijk. We willen koste wat het kost voorkomen dat besmetting van het coronavirus op het water plaatsvindt.” Het vaarverbod wordt ingesteld van vrijdag 10 april 2020 tot en met maandag 13 april 2020 en geldt voor de recreatievaart. Uitgezonderd zijn de hulpdiensten en de beroepsvaart.

Discipline

„De komende dagen verhogen we de controle op het water. Die controle richt zich naast Giethoorn ook op andere locaties waar veel boten kunnen komen. We zien er streng op toe dat het vaarverbod niet wordt overtreden en dat de anderhalve meter afstand wordt nageleefd. Gebeurt dit niet dan volgen er boetes. Maar ik hoop dat het zover niet hoeft te komen en dat iedereen de discipline kan opbrengen om thuis te blijven. Het is even niet anders, maar het is noodzakelijk. Na het coronavirus verwelkomen we iedereen graag weer op het water en op het land. Dan kan men als vanouds ervaren wat gastvrijheid en gastheerschap bij ons in Steenwijkerland betekent”, aldus burgemeester Rob Bats.

Het gebied dat wordt afgesloten is het water tussen Noorder Stouwe, de Gasthuisdijk, de Veneweg en de Beulakerweg in Giethoorn. Plaatsen zoals Blokzijl, Belt-Schutsloot, Zwartsluis, maar ook de Weerribben vallen buiten het vaarverbod.